Az oroszok figyelmeztettek: a gázszállítások újraindítása a Nyugat intézkedéseitől függ

2022. július 18. 11:30

A németeknél egyre drágább a lakossági áram és gáz ára, az érkező hőhullám azonban tovább ront a helyzeten.

2022. július 18. 11:30
null

Karbantartási okokból jelenleg nem fogad Németország földgázt az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül. A helyzetet csak rontotta, hogy az egyik fő turbinát meg kellett javítani, amit csak külföldön tudnak, de ez sem ment zökkenőmentesen. Hétfőn az orosz Kommerszant azt írta, Kanada repülőgépen elküldte a hét végén Németországba a turbinát, miután befejezték rajta a javítást. A portál adatai szerint még legalább egy hét kell, mire a berendezés Oroszországba jut, de nagyban függ az érkezés dátuma a határellenőrzés gyorsaságától. A turbinát hajóval, majd szárazföldön először Helsinkibe viszik, és várhatóan csak július 24-én érkezik meg a felhasználási helyére, a portovajai kompresszorállomásra, három nappal a vezeték karbantartásának tervezett befejezése után. Ráadásul további három-négy napos előkészületek szükségesek a turbina munkába állításához is.

A Gazprom a múlt héten szólt a turbinát gyártó Siemensnek, hogy igyekezzenek elkészíteni a papírokat, amelyek a kanadai és az európai uniós szankciós szabályozás figyelembevételével lehetővé teszik, hogy az Északi Áramlat 1. számára létfontosságú portovajai kompresszorállomás gázturbináját kivigyék Oroszországba.

Putyin közölte, mi lesz a helyzet

Mivel ezek csak akadozva érkeznek, egyáltalán nem biztos, hogy a korábban tervezett időpontban újra tud indulni a gázszállítás a vezetéken keresztül. A késedelem csak még magasabbra nyomja az amúgy is méregdrága földgáz árát, az Északi Áramlat 1. vezetéken kapja Németország a gázszállítmányának 58 százalékát. 

Vlagyimir Putyin közben bejelentette, nagyban függ a nyugati országok intézkedéseitől és viselkedésétől, újraindítják-e a szállítást a vezetéken. A karbantartás múlt heti megkezdése előtt sem a kellő mennyiségű gázt kapta Berlin, a jelentések szerint hatvan százalékkal kevesebb nyersanyagot kaptak a vezetéken. 

Németországban rekordmagas gázárakra készülnek, ráadásul a kontinensen szokatlanul nagy forróság, ami a tájékoztatás szerint csak növeli a fogyasztást és ezzel az árakat. Az Európában irányadó holland TTF gáztőzsdén a pénteki 8,8, százalékos zuhanás után hétfőn délelőtt 3,3, százalékkal, megawattóránként 164,75 euróra ugrott a gáz ára. A meleg nyárnak azonban pozitív hatása is van: a Bloomberg beszámolója szerint Németországban rekordmennyiségű energiát termeltek napelemekkel, és ezt kedden várhatón még túl is szárnyalják.

Kiemelt kép: Maurizio Gambarini/AFP

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2022. július 18. 17:52
Értelmes német főlibsi: Szükségünk van az orosz gázra, hogy támogassuk ukrajnát az oroszok elleni harcában. Nálunk talán csak Makimajom és Fegyőr ennyire ostoba.
pandalala
2022. július 18. 17:50
ha valaki arra vágyik hogy hatalmas elismeréssel gondoljon majd rá az emberiség, akkor az most találjon fel olyan hosszútávú, klímabaráccságos, nagykapacitású elektromos energiatároló megoldást, amely még ócsó is!! ... ;-))
pandalala
2022. július 18. 17:31
"nagyban függ az érkezés dátuma a határellenőrzés gyorsaságától" ráértek, nem kell elkapkodni!! ;-DDDD elembétékukis törvényeket kell finomhangolni, inkább ....
triumphator
2022. július 18. 16:12
A Gazprom most közölte, hogy vis maior miatt sajnos nem tud szállítani... Ság són, elvtársak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!