Így próbálja meg Németország megmenteni a legnagyobb energetikai vállalatát

2022. július 22. 13:43

Az Uniper energiaipari óriáscég óriási bajban van a magasra szökő energiaárak és az Oroszországot sújtó szankciók miatt.

2022. július 22. 13:43
null

Németország véglegesítette a nehéz helyzetben lévő Uniper energiaipari vállalat megmentésére irányuló tervet – erősítette meg Olaf Scholz kancellár pénteken. A nagykereskedelmi gáz- és áramimportőrt csőd fenyegeti az ukrajnai háború miatt egekbe szökő energiaárak valamint a szankciók miatt.

Mik a mentőcsomag feltételei?

Scholz egy berlini sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány 30%-os részesedést kap az energiaipari cégben.

Scholz hozzátette, hogy

kormánya legfeljebb 7,7 milliárd eurót (3068 milliárd forint) bocsát rendelkezésre hibrid tőkeként,

és a KfW állami bankon keresztül 9 milliárd euróra bővíti a hitelkeretet. Scholz elmondta, hogy más, nehéz helyzetben lévő közműcégek számára is lehet forrásokat biztosítani, de a mentőcsomag egyszeri intézkedés.

„Az Uniper olyan vállalat, amely létfontosságú az ország gazdasági fejlődése és polgáraink energiaellátása szempontjából” – mondta Scholz. Az elfogadott intézkedéseket „a vállalat megmentéséhez való jelentős hozzájárulásnak” nevezte, amely lehetővé teszi az Uniper „stabilizálását a jövőre nézve”.

A terv mintegy 267 millió eurós tőkeemelést foglal magában, részvényenként 1,70 eurós kibocsátási áron – áll az Uniper közleményében. Az Uniper legnagyobb részvényese, a Fortum finn energetikai vállalat aláírta a tervet. A Fortum részesedése várhatóan jelentősen csökken a mentőcsomag eredményeként.

Scholz elmondta, hogy az Uniper a rögzített áras szerződések ellenére is átháríthatja a költségnövekedést az ügyfeleire. Elmondta, hogy a német lakosoknak ősztől további áremelésekre kell számítaniuk, de további segítséget ígért azoknak a háztartásoknak, amelyeknek gondot okoz az energiaszámlák kifizetése.

Miért fontos az Uniper?

Az Uniper egy nemzetközi energetikai csoport, amely villamos energiát és gázt értékesít nagykereskedelmi ügyfeleknek, például regionális közműszolgáltatóknak.

Emellett Németország legnagyobb orosz gázimportőre.

A cég két héttel ezelőtt állami támogatást kért, miután az orosz energiaóriás Gazprom csökkentette az Európába irányuló gázszállításokat. A hét elején Klaus-Dieter Maubach, az Uniper vezérigazgatója azt mondta, hogy a cég teljes mértékben kihasználta a KfW-től kapott 2 milliárd eurós hitelkeretet, miután más forrásokból kellett gázszállítást biztosítania.

Németország továbbra is nagymértékben függ az orosz gázimporttól, amely a gazdasági minisztérium adatai szerint a júniusban felhasznált gáz 26%-át tette ki. Oroszország 10 napra karbantartás miatt lezárta az Északi Áramlat-1 gázvezetéket, amely a Balti-tenger alatt fut Németországba.

Berlin attól tartott, hogy Moszkva az ukrajnai háború miatti nyugati szankciók megtorlásaként végleg elzárja a csapokat. Az Északi Áramlat-1 csütörtökön újraindította a szállítást, de az áramlás csak a normál kapacitás 40%-át éri el.

Nyitókép: BRITTA PEDERSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2022. július 22. 20:20
Remélhetőleg és valószínűleg lesznek, akik fölébrednek, Németországban is. Ha nem az AfD, akkor egy vagy több olyan új párt, amely megfelelő politikai kiutat kínál abból a válságból, amit a mára szellemileg teljesen lepusztult német politikai elit hozott össze, és amit képtelen kezelni.
figyelő4322
2022. július 22. 16:10
A Scholz kancellár kiáll EP elé, veri öklével a mellét mint King-Kong, és ordít: AZ EU ÉN VAGYOK! Amúgy csak azoknak, akik esetleg még nem vették észre...
Venn
2022. július 22. 15:43
Van két nagy átmérőjű gázcsövük is, de üres. A két csövön németek (főleg embargós vezetők) osonjanak át Oroszországba és az éj leple alatt nyissák ki a csapokat. Tudják, úgy ahogy az Olivió akarta, tekerve. Vissza már ne menjenek mert otthon gáz lesz.
Ólat a trolloknak
2022. július 22. 15:25
Az energetika az hagyján Herr Senki. De mi lesz a vegyiparotok alapjával, az ammóniaszintézissel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!