Svédország és Finnország aláírta a NATO-csatlakozás jegyzőkönyvét

2022. július 05. 12:44

A két ország korábban már jelezte, hogy jelentkezne a szövetségbe, ezzel most még közelebb kerültek a teljes jogú tagsághoz.

2022. július 05. 12:44
null

Kedden hivatalosan is megindult Svédország és Finnország felvétele a NATO-ba, miután Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára, Pekka Haavisto finn külügyminiszter és Ann Linde svéd külügyminiszter társaságában aláírta a csatlakozási jegyzőkönyvet – írja a CNN. Ez azt jelenti, hogy a két északi ország már részt vehet a NATO-találkozókon, azonban még nem rendelkeznek szavazati joggal, ahhoz teljes jogú tagnak kell lenniük. 

A harminc tagországnak ratifikálnia kell a jegyzőkönyvet, így válhat majd a két ország teljes körű tagállammá. Jens Stoltenberg beszédében történelmi pillanatnak nevezte az aláírást. A múlt héten tartott madridi NATO-csúcson a tagállamok egyetértettek abban, hogy meghívják Svéd- és Finnországot. 

Ez egy nagyszerű nap a két ország és a NATO történelmében, még erősebbek leszünk és az emberek nagyobb biztonságban élhetnek”

– fogalmazott Stoltenberg. 

Kiemelt kép: AFP/Kenzo Tribouillard

 

 

 

 

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HoldChore
2022. július 05. 21:22
Na bakker nem is tudtam, hogy országok alá tudnak írni valamit. Ezek fogalmak. Max korrupt politikusok tudnak aláírni valamit. És mit szólnak ehhez a svédek és a finnek, akik valós személyek?
Dezsőke
2022. július 05. 17:02
békét
fado
2022. július 05. 16:03
Aláírási
Andilla
2022. július 05. 15:55
Esse értem. A svédek kitől-mitől nem voltak eddig biztonságban? Azt hittem, hogy az az ország maga a demokratikus, jóléti, gazdag, biztonságos Kánaán, a liberális Paradicsom irigyelni való mintaállama...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!