Gázpiaci szakértő a Mandinernek: A lakossági piaci ár a gáznál kétszer, a villanynál hatszor kedvezőbb, mint a szabadpiaci ár!

2022. július 22. 21:00

Kiss Csaba, a Smart Gas Consulting Kft. ügyvezető igazgatója a Mandinernek adott interjújában részletesen beszélt a hazai gázellátásról, valamint arról, mit is jelent az a 700 millió köbméter plusz gázmennyiség, amelyet Magyarország rendelt meg csütörtökön az oroszoktól.

2022. július 22. 21:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Mit jelentenek a napokban bejelentett részletszabályok, mennyivel nőnek a kiadásai egy átlagos családnak?

Az új szabályrendszer értelmében 2022. augusztus 1-jétől a lakossági fogyasztó az egyetemes szolgáltatótól felhasználási helyenként éves 2523 kWh energiamennyiségig jogosult továbbra is rezsicsökkentett áron vásárolni a villamosenergiát, áramot, míg földgáz esetén éves 1729 m3 (59 132 MJ) határértékig.

A meghatározott éves mennyiségek feletti fogyasztás az úgynevezett lakosság számára meghatározott piaci áron kerül majd elszámolásra

az egyetemes szolgáltatóval. Villamosenergia esetén kijelenthető, hogy lakossági fogyasztók 33 százaléka lesz érintett a drágább, piaci áras elszámolásban. Náluk az eddigi éves összköltség átlagosan 53 százalékkalkal fog emelkedni. Becslésünk szerint a földgáz esetében az összes lakossági földgáz felhasználási hely 18-20 százaléka lesz érintett a drágább, piaci áras elszámolásban. 

Mi a különbség a lakossági piaci ár és a tényleges piaci ár között, mekkora a differencia?

2022. június közepétől az amúgy is bizonytalan európai energiapiacokon, az orosz földgáz források visszaesése és az Északi Áramlat 1. gázvezeték leállása, valamint kérdéses visszaindulásának hatására jelentősen nőtt a pánik, ami sosem látott magasságokba emelte a villamosenergia és a földgáz termékek árjegyzéseit. Jelenleg a szabadpiaci tiszta villamosenergia díj egy kereskedői ajánlatban 183,8 - 193,8 Ft/kWh, amely nem tartalmazza a rendszerhasználati díjakat, az egyéb díjakat, jövedéki adót és az általános forgalmi adót. Ezzel szemben a lakossági piaci ár esetén, ha a rendeletben szereplő A1 és A2 árszabásra megadott 70,104 Ft/kWh-ról lehámozzuk a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat (és az ÁFÁT, úgy 31,80 Ft/kWh-t kapunk.

Ezekből az látszik, hogy a szabadpiaci ár a lakossági piaci ár hatszorosa.

Földgáz esetén a rendelet úgy fogalmaz, hogy a lakossági piaci ár lakossági fogyasztó által fizetendő forgalomarányos rendszerhasználati díjakat tartalmazó (27% áfával együtt számított) bruttó földgáz ár, aminek értéke 2022. augusztus–szeptember hónapok vonatkozásában: 21,416 Ft/MJ, 2022. október–december hónapok vonatkozásában: 22,002 Ft/MJ. A szabadpiaci fogyasztói földgáz, azaz molekula díj árazása rendkívül komplex, nagyon sok paraméter befolyásolja. Ezek a molekula díjak, nettó egységárak és nem tartalmazzák a rendszerhasználati díjakat és az egyéb díjtételeket, így összehasonlítani nem egyszerű és pontosan nem is lehet. Viszont a lakossági árról, ha elhagyjuk az áfát és egy feltételezett forgalomarányos díjat, úgy nagyságrendileg 40-50%-kal kedvezőbb, mint a szabadpiaci tiszta molekuladíj.

Mit javasolna azoknak, akik most szeretnének felújítani, hogy kevesebb legyen a rezsi? 

Villamosenergia esetén a napelem telepítése lakossági szegmensben mindenképpen ajánlott, hiszen a megtérülési ideje a piaci környezet megváltozása következtében jelentősen csökkent. Érdemes tisztában lenni vele, hogy robbanásszerű már most az igény napelem telepítése iránt, aminek következtében alapanyag-, berendezés hiány lépett fel az országban egyes inverterek és panelek esetén.

Akik most szeretnének felújítani, azoknak érdemes nem spórolni a hőszigetelésen.

Egy meglévő, gázos fűtési rendszerrel rendelkező épület esetén felmerülhet a gondolat, hogy érdemes-e a gázkazánt korszerű, magas hatékonyságú hőszivattyúra cserélni. Érdemes tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy egy ilyen csere esetén a teljes rendszer átalakítására szükség lesz, beleértve a hőleadó felületeket is, hiszen egy gázos fűtés esetén a hőleadó felületek 70-90 °C előremenő vízhőmérsékletre lettek méretezve, míg hőszivattyú esetén az előremenő hőmérséklet jóval alacsonyabb, 40-50 °C. Ne menjünk el viszont amellett, hogy a földgáz költségek mérséklésére a legegyszerűbb módja, ha csökkentjük otthonunk fűtési rendszerének hőmérséklet alapjelét. Ökölszabályként elmondható, hogy minden 1 °C hőmérséklet csökkenésével kb. 5-6 % fűtési energia megtakarítható.

Az eddig rendelt mennyiség felett Magyarország további 700 millió köbméter földgázt rendel Oroszországtól, ez a mennyiség nagyságrendileg mit jelent, mire elegendő?

Az extra földgáz mennyiségének beszerzéséről szóló részletszabályok alapján a különleges földgázkészlet mértéke legfeljebb 7811000 MWh lehet. Az említett mennyiség az országos fogyasztás körülbelül 8%-át, a lakossági fogyasztás mennyiségét vizsgálva pedig annak 20%-át fedezné a 2020. évi fogyasztási adatok alapján. 

Mekkorák hazánk gáztározói, hány százalékig telítettek jelenleg és mikor érkezhet ez a csütörtökön bejelentett extra mennyiség?

Magyarország földalatti földgáz tárolói összesen ~6,33 milliárd mobil gáz (4,43 milliárd m3 + 1,9 milliárd m3) tárolására alkalmasak. Összesen öt gáztározónk van, Zsanán, Hajdúszoboszlón, Pusztaedericsen, Kardoskúton és Szőregen. Magyarország földalatti földgáztárolói töltöttségi szintje a 2022. július 20. állapot szerint 47,67%-on állt, míg az európai átlag ennél jóval magasabb, 65,21% az AGSI+ adatközlése alapján. (A fenti arányszámok csalókák lehetnek, hiszen az uniós tagállamok esetén mind a fogyasztás, mind a tárolókapacitások mértéke elég széles skálán mozog. Világosabbá teszi azonban a helyzetet, ha a az adott ország gáztartalékait az éves fogyasztáshoz viszonyítjuk. Magyarország jelenleg éves gázigénye 25,5 százalékát tárazta be, az európai átlag pedig 16,4 százalék – a szerk.) Véleményem szerint a kormány ezt a lemaradást pótolná be. A kapacitásokat elemezve a töltés nem a fizikailag teljes kapacitáson történik, ami annak tudható be, hogy a szabadpiaci kereskedők nem szívesen tárolnak be ilyen magas árkörnyezetben. Ebből kiindulva az extra gáz betárolása a szerződés aláírását követően bármikor megkezdődhet, annak fizikai akadálya nem lenne tárolói oldalon.

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

Összesen 192 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vfefe
2022. július 23. 15:31
Ezt Viktor sose mondta, csak Putin. De valoszinuleg felre lett forditva, mert "otodevel kevesebbert" akar az lenni, vagyis 20%-al. Es ez realis is lehet.
files32
2022. július 23. 08:01
Számított adatok a fent megadottak alapján - A1: általános, egyzónaidős Energia ára: 922 Ft/hó Rendszerhasználati díj: 5 035 Ft/hó Nettó fizetendő: 5 956 Ft/hó ÁFA (27 %): 1 608 Ft/hó Bruttó fizetendő: 7 565 Ft/hó 90 776 Ft/év Nem gyenge lehúzás.
Lajoss
2022. július 23. 07:52
Hazudoztok össze-vissza..
Azag Aja
2022. július 23. 07:27
Kérdezem a tisztelt gázpiaci szakértőt, havi 200.000 ft nyugdíjból a napelemes konstrukciót, a hőszivattyús beruházást, vagy a 14 c fokos fűtést szakérti nekünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!