„Az űrben sosem ért véget a hidegháború” – Ferencz Orsolya a Mandinernek

2022. július 24. 19:21

Hogyan választják ki a leendő magyar űrhajóst? Milyen hatással van az űrkutatásra a háború? Mi köze az űrkutatásnak a klímaváltozás kérdéséhez? Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos elmondta nekünk. Interjúnk.

2022. július 24. 19:21
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Interjúnk napján van 53 éve, hogy Armstrong a Holdra lépett. Űrkutatásért felelős miniszteri biztosként, hogy gondol vissza erre?

Az emberiség az elmúlt fél évszázadban olyan mennyiségű technológiára és tudásra tett szert többek között az Apollo-programnak köszönhetően, amelynek keretében Armstrongék is sikeres Hold-missziót hajtottak végre, hogy ez radikálisan megváltoztatta a földfelszíni gazdálkodás szerkezetét is. Ha a mostani háborút nézzük, ott is láthatjuk, hogy ez már az űrtechnológiával együtt zajlik. Az űripar ott van a mindennapjainkban. 

Az Apollo-program idején komoly hidegháborús versengés volt jelen, most az ukrán-orosz konfliktus miatt szintén mélyponton van Oroszország és az Egyesült Államok viszonya, mennyire befolyásolja ez a magyar programot?

Az a helyzet, hogy a hidegháború sosem ért véget. Legalább is az űrben. Az igazság szerint az űrtevékenység egy kettős felhasználású terület. A szomszédunkban dúló háború során is a világűrbe helyezett eszközök használata a konfliktus részét képezi. Az az érdekes, hogy ma már nem csak két nagyhatalom verseng az űrben, megjelent Kína, itt van India, Szaúd-Arábia, az Emirátusok, mind-mind nagyon komolyan foglalkoznak az űrtechnológiával.

Ferencz Orsolya (Fotó: Ficsor Márton/Mandiner)
Ferencz Orsolya (Fotó: Ficsor Márton/Mandiner)
Miért fontos, hogy mi is ott legyünk, ahol a nagyhatalmak?

Szijjártó Péter Sevillában az Európai Űrügynökség miniszteri csúcstalálkozóján jelentette be, hogy Magyarország önálló, nemzeti kutatóűrhajós programot indít, azóta az Egyesült Államokkal a NASA-val és az Axiommal közösen elindult a program megvalósítása. Ez Magyarországnak egy hatalmas lehetőség; például orvosi, gyógyszerkutatási vizsgálatok zajlanak jelenleg is az űrállomáson, részben komoly magyar szerepvállalással, amelyek nélkülözhetetlenek a földi egészségügyben. 

Több mint negyven éve volt utoljára magyar ember az űrben, mikor repül a következő?

Ezt a kérdést az elmúlt években mi is többször feltettük magunknak. Van egy óriási szellemi örökségünk, gondoljunk csak bele, a világűr határát Kármán-vonalnak nevezik Kármán Tódor tudósunk után. Az elmúlt évtizedekben hatalmas szellemi munka is lezajlott, Farkas Bertalan repülése is ide tartozik, akinek személyében

hetedik nemzetként adtunk űrhajóst a nemzetközi közösségnek,

utána pedig egy hosszú csend jött, ezen akartunk változtatni. Ezt törtük meg akkor, amikor elindítottuk a Hungarian to Orbit, azaz a HUNOR programot. Elsősorban a NASA-val és az amerikaiakkal vagyunk kapcsolatban, ha minden jól megy, a legszerencsésebb jelölt a SpaceX űrhajójával fog felmenni az ISS-re. 

Korábban a nagyhatalmak között az volt a megállapodást, hogy a világűrbe kizárólag békés céllal merészkednek ki, ez megváltozott?

Azt látjuk, hogy ezek a konfliktusok zajlanak a világűrben is. Szeretne az ember erről nem tudomást venni és az emberiség érdekében az lenne a jó, ha ez a terület békés célú maradna és közösen együtt tudna dolgozni minden nemzet azon, hogy az emberiség érdekében, hogyan hasznosítjuk a világűrt, azonban egyelőre ez még nincs így.

Fotó: Ficsor Márton/Mandiner
Fotó: Ficsor Márton/Mandiner
Erre esély sincs jelenleg?

Egészen február 24-ig optimista voltam. Azt hittem, hogy az emberiségnek lassan benő a feje lágya. Most úgy látszik, belátható időn túlra húzódik az időpont, amikor együtt tudunk dolgozni a fontos, nagy célok érdekében, például a klímaváltozás területén, ugyanis

az űrtechnológia a klímaváltozás vizsgálatának és tudományának az alapját képezi. 

A háborús helyzet milyen hatással van a HUNOR programra, késik-e emiatt a következő magyar űrhajós utazása? 

Azt kell mondjam, szerencsére nem. Egy évtizedig nem ment amerikai űrhajó az ISS-re, azaz a Nemzetközi Űrállomásra, aztán 2020-ban a SpaceX a Dragon űrhajóval bizonyította, hogy működőképes. Nagyjából ekkor vettük fel velük a kapcsolatot. Az elmúlt hónapokban láthattuk, hogy a felek között aktív üzengetés zajlott. Szerencsére ezek mögött nem voltak komoly tettek, mindig megtalálták a megoldást és sikerült tovább folytatni az együttműködést. Az utolsó információ szerint a következő őszi amerikai kilövés során az egyik asztronauta orosz lesz. Az emberiség számára mindenesetre óriási veszteség lenne amúgy, ha megszűnne az orosz-amerikai együttműködés az űrállomás tekintetében. 

Ki a legalkalmasabb jelölt, hogyan választják ki azt, aki végül magyar színekben fog dolgozni? 

Nagyon szigorúak voltak a feltételek, már csupán az első lépésnél a jelentkezésnél is. Sok ezren döntöttek úgy, hogy kipróbálnák ezt az életre szóló kalandot és tudományos munkát a világűrben. Érvényesen összesen 244 jelentkezést fogadott el a rendszer, ebből nagyon hamar 100-ra csökkent a kandidáltak száma a következő szűrőn. Most tartunk ott, hogy

25 emberünk van, aki részben már az Európai Űrügynökség válogatási körein is túlment.

A szűrőkön azt vizsgálják, hogy az alanyok meg tudnak-e birkózni az extrém fizikai terheléssel, ami a fel- és leutazás közben jelentkezik, valamint a súlytalansággal. Továbbá fontos még a pszichológiai alkalmasság, gondoljunk csak bele, egy speciális, tartós stresszkörnyezetben, izolációs környezetben kell élniük, váratlan helyzetekben is folyamatosan magas szinten kell abszolválni a feladatokat, miközben csapatjátékosnak is kell lenni egyszerre. A továbbjutók között vannak mérnökök, orvosok, tudósok, nagyon vegyes a csapat. Lenyűgöző embereket sikerült megismernünk, óriási tehetségek élnek ebben az országban, nem kell önbizalomhiányban szenvednie Magyarországnak, ha arra gondol, hogy van-e szürkeállománya.

Kiemelt kép: Ficsor Márton/Mandiner.hu

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lazio154
2022. július 25. 08:40
Az űr ott kezdődik, ahonnan a feljuttatott tárgyak nem esnek vissza a földre, legalább körpályára állnak, vagy maradnak. A Mc Donall 2018 évi vizsgálata alapján a Kármán vonal 20 km.-rel lejjebb van. Ő 43 ezer űreszközt vizsgált, amelyek közzül mintegy 8000 db. már 100 km. alatt kering és nem esett vissza. Így az űrhatárnak most a 80 km-es távot tekintik.
Armageddon
2022. július 25. 04:53
A zűrügyi főispán:)))
CsakOlvas
2022. július 25. 02:26
MASZAT :)
Speer
2022. július 25. 01:27
Lárifári... Ebben a hihetetlen magazinban sokkal hihetőbbek a dolgok: https://indavideo.hu/video/HOLD-URALLOMAS_-_EGY_HALALCSILLAG_KERING_A_FOLD_KORUL http://indavideo.hu/video/A_HOLD_NEM_IS_A_MIENK
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!