Kijevi vezérkar: Az ukrán erők sikeresen állnak ellen az oroszok rohamainak Szeverodonyeckben

2022. június 08. 17:04

A vezetés mindent megtesz annak érdekében, hogy az ukrán hadsereg több fegyverrel rendelkezzen.

2022. június 08. 17:04
null

A vezérkari jelentés szerint az orosz csapatok déli irányból igyekeztek Szeverodonyeck felé nyomulni, az ukrán erők azonban mindkét kísérletet visszaverték Toskivka, illetve Usztinyivka településeknél.

A műholdas képek kiértékelésével foglalkozó Maxar Technologies amerikai vállalat hétfőn készült felvételeket tett közzé a Twitteren a Donyec-medencéről, ezeket Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson kommentálta. 

„Így néznek ki ma a donyecki és luhanszki területek szántói. A Maxar Technologies az egész világ számára közzétett fotói mutatják a harcok intenzitását, azt, hogy bombakráterek borítják a földeket. Nehéz harcok folynak ott, az oroszoknak rengeteg felszerelésük és tüzérségük van” – írta Jermak. A tisztségviselő leszögezte, hogy Ukrajna célja valamennyi területének a felszabadítása.

a Lengyelországgal kötött védelmi szerződés aláírása pedig megerősíti az ukrán hadsereg képességeit” 

– emelte ki Jermak.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál a Maxar videó- és fényképfelvételei közül kiemelt néhányat. Ezek között láthatók tüzérségi robbanások a Sziverszkij Donec folyó mentén és a folyó partján fekvő Bohorodicsne településen, negyven méter átmérőjű bombatölcsérek egy másik faluban, rakéta-sorozatvetők és a városra célzó vontatott tüzérségi nehézfegyverek a Szeverodonyeck melletti mezőkön, valamint két, összehasonlító fotó arról, hogyan nézett ki Rubizsne március 29-én és most.  

Az orosz erők folytatják a Zaporizzsja megye elleni tüzérségi támadásokat

Hanna Zamazejeva, a dél-ukrajnai Mikolajiv megyei tanácsának elnöke a Telegramon arról adott hírt, hogy az elmúlt egy nap alatt öt települést lőttek az orosz erők, szerdán a megyeszékhelyt, Mikolajivet is. Az első információk alapján 13 civil sérült meg a támadásokban.

Zaporizzsja megye kormányhivatala szintén arról számolt be, hogy

az orosz erők folytatják a régió elleni tüzérségi támadásokat,

az ágyúzások következtében Orihiv településen egy lakos megsérült, és súlyos károk keletkeztek a polgári létesítményekben.

Az ukrán erők déli parancsnoksága közölte, hogy négy csapást mértek orosz katonai célpontokra, haditechnikát és lőszerraktárt semmisítettek meg. A déli parancsnokság szerint az oroszok „válogatás nélkül” lőtték Mikolajiv peremvidékét tiltott, kazettás lövedékekkel. „Azok, akik úgy tesznek, mintha aggódnának a globális élelmiszerválság miatt, valójában mezőgazdasági területeket és infrastruktúrát támadnak” – tette hozzá a parancsnokság.

(MTI)

Nyitókép: ARIS MESSINIS / AFP

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2022. június 09. 07:02
"Az Ukrajinszka Pravda hírportál a Maxar videó- és fényképfelvételei közül kiemelt néhányat." Nyilván azokat amelyeken az oroszok szántóföldet lőttek, meg falut, hogy megmutassák, hogy hülyék meg kegyetlen mészárosok. Mondjuk mit várunk egy pravda nevű újságtól?
fintaj
2022. június 08. 23:41
Mit jelent ez, mire terjed ki? "a Lengyelországgal kötött védelmi szerződés aláírása pedig megerősíti az ukrán hadsereg képességeit” Mikor kötött Lengyelország védelmi szerződést Ukrajnával? Egy NATO ország védelmi szerződést tud kötni egy nem NATO országgal?
pitypang1125
2022. június 08. 23:33
Jaja, megint bújkálnak, a civíl lakósságot használva fedezéknek. Be kell jelenteni hogy mostantól aki fogságba esik, megy szibériába csákányólni.
foldizs
2022. június 08. 22:51
Érdekes, hogy az ukránok állítólag mindenről hazudnak, de a háromnapos villámháború már 100+ napja tart..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!