Leállítja a gázszállítást az Orsted és a Shell számára a Gazprom

2022. május 31. 19:53

A két nyugati vállalat többek között nem volt hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért.

2022. május 31. 19:53
null

A Gazprom június 1-jén felfüggeszti a gázszállításokat Dánia vezető energetikai vállalatának, az Orstednek és a Shell Energy Europe Limitednek az áprilisi szállításért járó fizetés elmaradása és a rubelben történő fizetés megtagadása miatt – közölte közleményében az orosz gázipari vállalat.

Az Orsted sajtóközleményben erősítette meg, hogy megkapta a Gazprom export-értesítését, megjegyezve, hogy Oroszországból nem vezet gázvezeték Dániába, így Oroszország nem lesz képes közvetlenül megszakítani a Dániába irányuló szállítást. A cég közölte, hogy

a Dániának szükséges gázt inkább az európai gázpiacról fogja beszerezni.

Hasonló ok miatt a Gazprom a Shell Energy Europe Limited számára is leállítja a gáz exportját a Németországba irányuló szállítási szerződés alapján, amelynek értelmében a szállítandó földgáz maximális éves mennyisége 1,2 milliárd köbméter lenne.

A két nyugati vállalat előre értesítette a Gazprom Exportot, hogy nem kíván az orosz elnöki rendeletnek és az orosz gázipari vállalat által biztosított rendszernek megfelelően rubelben fizetni a földgázért. Az orosz vámszolgálat szerint Oroszország tavaly mintegy 1,97 milliárd köbméter földgázt exportált Dániába.

A GasTerra holland gázkereskedőnek is leállították a szállítást

A Gazprom kedden megerősítette, hogy leállította a gázszállítást a GasTerra holland gázkereskedőnek is, a rubelben történő fizetés elmaradása miatt.
Mint ismert, Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án jelentette be, hogy az Ukrajna ellen indított háborúval összefüggésben barátságtalannak minősített országoktól – köztük az Európai Unió valamennyi tagállamától – Oroszország rubelben fogadja el a földgáz árát. Az elnök már akkor utalt rá, hogy a rubelért forgalmazott orosz exportcikkek listája bővülni fog.

(MTI)

Nyitókép: AFP

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sany Xepi
2022. június 01. 09:54
A két vállalat 3-4 szeres szorzóval számolhat.
NoFace
2022. június 01. 06:53
Aki árul valamit az határozza meg a termék árát. Ha az oroszok rubelt kérnek a termékeikért akkor az viszi aki rubellel fizet. A Tesco-ban se lehet bármivel fizetni amivel (én a vevő) akarok. Ez ilyen egyszerű.
krampus
2022. június 01. 02:28
A libsi elvek is olyanok, mint a fing...tartja az ember ameddig birja! Ha meg nem latja senki sem...
zabszem
2022. június 01. 01:58
Úgy, úgy.. Bele is döglenek az európai polgárok.... Kinek mit intéztek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!