Tom Cruise feldühítette Kínát a Top Gun folytatásával

2022. május 31. 18:06

Az ország ellenszenvét az váltotta ki, hogy Tom Cruise karaktere tajvani zászlóval díszített bomberdzsekit viselt a filmben.

2022. május 31. 18:06
null

A Top Gun folytatásában, a Top Gun: Maverick című filmben Tom Cruise karaktere tajvani zászlóval díszített bomberdzsekit visel, amit a pekingi hatóságok függetlenségi szimbólumnak tekintenek, miközben a szigetet saját területük részének tekintik. Csaj Ing-ven tajvani elnök kormánya szerint Tajvan de facto független ország és szélesebb körű nemzetközi elismertségre van szüksége – írta a Blommbergre hivatkozva a Portfolio.hu.

A film 2019-es trailerében a zászló vagy hiányzott, vagy nem volt megfelelően látható , amely miatt egyesekben felmerült a kérdés, hogy vajon a kínai cenzorok követeléseinek eleget téve távolították-e el. Azonban nemrég, amikor a teljes film a mozikba került, a megfigyelők megjegyezték, hogy a zászlók visszatértek, így a japán zászlót is visszahelyezték.

A tajvani SETN online médium beszámolója szerint egy helyi elővetítésen ujjongott a közönség, amikor meglátták Cruise kabátján a tajvani zászlót, és a nézők többször is tapsoltak a film alatt – számolt be a portál.

Kínában nem mutatják be a Top Gun folytatását

A cikkkből ugyanakkor kiderül, hogy a filmet várhatóan nem mutatják be Kínában. Rámutatta arra is, hogy

és eltávolítják azokat a képeket és párbeszédeket, amelyek Hszi Csin-ping elnök egyre konzervatívabb társadalmában sértőnek minősülhetnek.

Az a döntés azonban, hogy a főszereplő Pete „Maverick” Mitchell kapitány által viselt kabát hátán lévő zászlót megtartották, azt sugallja, hogy néhány hollywoodi vezető szembemegy a kínai cenzúrával.

„Hollywood most visszavág! A piacon egyszerűen nem éri meg többé a kínai cenzorok kedvében járni” – mondta Chris Fenton, egy korábbi filmes vezető.

A Portfolio emlékeztetett arra, hogy a pekingi hatóságok különösen érzékenyen reagálnak mindenre, ami arra utal, hogy Tajvan független ország. 2018-ban több mint 40 légitársaság, köztük olyan vállalatok, mint az Air France-KLM és a Deutsche Lufthansa, változtattak a honlapjukon, hogy módosítsák a Tajvannal kapcsolatos részeket.

Nyitóképen Tom Cruise a film japán premierjén. Fotó: TATSUYA TANOUE / YOMIURI / THE YOMIURI SHIMBUN VIA AFP

 

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eresgé
2022. június 02. 10:59
a mi cenzorunk jó cenzor a kinai cenzor rossz...
Vakfolt
2022. június 01. 19:11
"A cikkkből ugyanakkor kiderül, hogy a filmet várhatóan nem mutatják be Kínában." A k a többes szám jele. A több k minek a jele?
1000bocs
2022. június 01. 08:56
Hollwood nem vág vissza, a piac és a lóvé dönt. A Top Gun a hadsereg tevőleges segítségével készült, és mint ilyen propagandaszempontból fontos. A szenilis Biden csapata pedig egy ideje Taiwannal provokálja Kínát, ugyanazt a kártyát akarják kijátszani mint Ukrajnával. Addig provokálnak amíg Kína lép egyet, erre pedig ők felteszik a kezüket, hogy "nemmegmondtam"? Ez a pillanat lesz a harmadik világháború kezdete. Lesz egy nyugati blokk, amivel szemben felsorakozik Kína, India, Oroszország, az arab világ nagyobb része és még a többiek. Mondjuk a világ 80 százaléka ellenünk lesz, de amerika az utolsó ukránig, az utolsó európaiig harcol. Ha valamit elbaszott, akkor pedig a gázra lép, és úgy megy tovább. Ennek odaát hagyománya van.
Gèbi
2022. június 01. 07:42
Már a Top Gun is egy rakás szar volt, gondolom ez egy még nagyobb rakás. Ellenben a pénz nagy úr, ezért bármekkora baromság, ostobaság elkövetésére képes az ember ha pénzről van szó. Akár még gagyi filmekben is hajlandó magából hülyét csinálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!