Oroszország a herszoni régió teljes elfoglalására készül az ukrán védelmi tárca szerint

2022. május 09. 21:40

Az ukrán fél arról számolt be, hogy az oroszok megerősítették tüzérségüket a Krím-félsziget északi részén.

2022. május 09. 21:40
null

„Oroszország megkezdte a felkészülést a dél-ukrajnai Herszon megye teljes megszállására, ennek érdekében megerősítette tüzérségét az általa 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím-félsziget északi részén” – jelentette ki Olekszandr Motuzjanik, az ukrán védelmi minisztérium szóvivője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő szerint

Oroszország céljai között szerepel a Donyec-medencében lévő két régió, Donyeck és Luhanszk megye teljes elfoglalása, emellett pedig a Krímmel szomszédos Herszont is teljesen el akarja foglalni.

A megyeszékhely, Herszon már több hete orosz ellenőrzés alatt áll. A dél-ukrajnai régióra Motuzjanik szerint elsősorban azért van szüksége Oroszországnak, mert ivóvizet és elektromos áramot a Krím elcsatolása előtt onnan kapott a félsziget.

Hét orosz robotrepülőgép-hordozó hajó tartózkodik a Fekete-tengeren

A szóvivő tájékoztatott arról is, hogy az elmúlt napokban Oroszország több, mint kétszeresére növelte a Kalibr típusú robotrepülőgép-hordozók számát a Fekete-tengeren, és jelenleg hét ilyen hajó tartózkodik ott, összesen legfeljebb 50 lövedékkel.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy az ukrán védelmi tárca adatai szerint a múlt héten még csak három ilyen orosz hordozóhajó volt a Fekete-tengeren, legfeljebb 20 robotrepülőgéppel.

(MTI)

Nyitókép: NARCISO CONTRERAS / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Griffi
2022. május 10. 10:23
Helyes, minél több területet vegyenek az ukronáciktól. Hajrá Putin!
konfucius
2022. május 10. 09:05
Nem rossz, nem rossz, de azért a Kijevi hatalmat még szét kéne robbantani, és körbevágni az országot nemzetállammá. Ukrajna nem tud a kisebbségeivel békében együttélni. Ezért Ukrajna nem érdemli meg, hogy együtt éljen a kisebbségeivel. Legyenek nemzetállam, és baszogassák saját magukat a környező népek helyett.
III. Öreg Banya
2022. május 10. 07:51
A földbe lesznek taposva a büdös hoholok!
Sany Xepi
2022. május 10. 07:33
A múltkor Z azt jelentette hogy 40 km-t vettek vissza az oroszoktól. Akkor?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!