Nagyot kaszálna Oroszország az EU energiaembargójával

2022. május 11. 20:18

Energetikai szempontból az Európai Unió és Oroszország kölcsönösen függ egymástól.

2022. május 11. 20:18
null
Hortay Olivér

„Az Európai Bizottság morális érvekre hivatkozva sürgeti az orosz energiaszállítások mielőbbi tilalmát. Az intézkedés azonban úgy sodorná veszélybe az EU ellátásbiztonságát, hogy azzal Oroszország árbevétele nőne. A szankciók kiterjesztése az olaj- és gázimportra hozzájárulna ahhoz, hogy Oroszország egy elhúzódó háborút is képes legyen finanszírozni, így amellett hogy a lépés Európa szempontjából észszerűtlen, morálisan sem igazolható. 

Energetikai szempontból az Európai Unió és Oroszország kölcsönösen függ egymástól. Az EU olajimportjának több mint negyedét, földgázimportjának csaknem felét az orosz szállítások fedezik, amelyek az infrastrukturális, műszaki és földrajzi adottságok, valamint a világpiaci környezet miatt rövid távon csak rendkívüli lemondások árán helyettesíthetők. Oroszország számára pedig az Európai Unió kiemelt prioritású piac: a Reuters adatai alapján tavaly az olaj- és gázértékesítésből származó árbevételének negyven százaléka, körülbelül ötvenmilliárd dollár az EU-ból érkezett. A teljes összeg háromnegyedét az olaj-, negyedét pedig a gázexport adta. A két termék jelentősége miatt a háború kirobbanása óta időről időre felmerül, hogy az EU szankciós politikája csak akkor lehet igazán hatásos, ha kiterjed az energiaszállításokra is.

Az embargó leghevesebb támogatója az Európai Bizottság, amely március eleje óta különböző eszközökkel próbálja rávenni a tagállamokat a szankciók kiterjesztésére. A gáz esetében a bizottság korábban már előállt egy javaslattal, amely a tavalyi 155 milliárd köbméteres orosz importot kétharmadával csökkentené év végéig; például a cseppfolyósítottföldgáz-beszerzések fokozásával, a megújuló technológiák terjedésének támogatásával és a lakossági fűtési igények visszavágásával. Az olaj esetében a megvalósításra vonatkozó vizsgálatok egyelőre nem állnak rendelkezésre: a bizottság csak a tilalom tényét és hat hónapos határidejét rögzítette. 

A fő probléma, hogy ezek az iránymutatások nem adnak választ a szankciókkal kapcsolatos legelemibb kérdésre; azaz hogy bevezetésük mennyire fájna az eu-nak és mennyire oroszországnak.

Az elmúlt két hónap tanulsága, hogy az energiaszállításokat érintő szankciók bizottsági lebegtetése Európának költséget, Moszkvának pedig hasznot jelentett. A háború kirobbanása önmagában nem eredményezett különösebben nagy áremelkedést: a holland gáztőzsdén a konfliktus előtti nap (február 23-án) 87,5 eurót, az azt követő nap (február 25-én) pedig 91,2 eurót kellett fizetni egy megawattóra energiáért. Miután azonban a bizottság – és néhány nyugati politikus – elkezdte lebegtetni az embargót, az árak elszabadultak. Például március 6-án, vasárnap a bizottság energiaügyi biztosa, a német gazdasági miniszter és az amerikai külügyminiszter is úgy nyilatkozott, hogy az EU gőzerővel dolgozik a szankciók bevezetésén, hétfőn mindössze néhány óra alatt 345 euró/megawattórára emelkedett a gáz tőzsdei ára. A magas árkörnyezet megnövelte Oroszország energiaszállításokból származó árbevételét, ami a háború kirobbanása óta eltelt két hónap alatt már meghaladta a tavalyi év egésze alatt elért ötvenmilliárd dollárt.” 

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2022. május 12. 14:56
Igen, de a háttérhatalom és a csicskásai a háború ürügyén az egész Európát káoszba és nyomorba akarják dönteni.
drom176
2022. május 12. 11:34
Így kell finanszírozni a ruszkikat: Kontraproduktív. Viszont semmi újdonság nem volt a cikkben. A ruszkiknak van nyersanyaguk, ( amit bárhol eladnak) az EU-nak meg kevés. Ezzel eldőlt a meccs!
Gyuszi bá
2022. május 12. 09:45
Az eszme győzelme a józan ész felett. Ezt már átéltük a szocializmusban, tudjuk, hova vezet. Akkor keletről diktáltak, most meg nyugatról akarnak. Úgy látszik, Az EU az USA 51. állama, és minden szart le akarnak tolni a torkunkon a végletekig korrupt és zsarolható uniós vezetőségnek köszönhetően. Úgy tudom, mi egy gazdasági közösségbe léptünk be, nem egy ideológiaiba. Van még nekünk ott keresnivalónk, vagy jók vagyunk pofozógépnek? Dícséretes, hogy miniszterelnökünk felvállalja ezt a szerepet, és bízzunk abban, hogy egyre több követője lesz.
falcatus
2022. május 12. 08:18
..ismerem a helyzetet kezdetek óta. Ez a történet népmesei része. El lett adva a makói árok koncessziója egy homályos háttérrel rendelkező (Falcon) nevű kanadai (stróman?) társaságnak. Lassan lejár(valszeg már le is járt?) az idejük. Tény, hogy eddig olcsóbb, volt importálni. Még egy darabig nagy valószínűséggel az is lesz. Reménykedjünk, hogy akár 100 évig is. Az egász világ egy gigantikus gáz és olajos hordón ül. Lényeg az, hogy Európa nem szorulna amerikai gázra. Viszont rá akarják/lesz szorítva. Ez a gázár már annyira irreális, hogy embargó ide vagy oda, tarthatatlan, minden igyekezet ellenére. Gazdasági, pszichológiai hadviselés látványos kelléke. Ahogy a közmondás mondja, zavarosban lehet a legjobban horgászni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!