Az egyetlen elfogadható döntés Ukrajna tagjelöltségének megerősítése

2022. május 12. 19:34

Jók a kedves szavak, de jobb lenne, ha szilárd helyünk lehetne az EU politikai terében. Interjú.

2022. május 12. 19:34
null
Dmitro Kuleba

„– Vár Németországtól támogatást, már ami Ukrajna EU-tagságát illeti?

– Németországnak itt is vezető szerepet kellene vállalnia. Meg szeretném érteni, hogy miért nem tudunk eljutni idáig. Nem arról van szó, hogy fel kell fegyverezni bennünket. Arról van szó, hogy reményt kell adni az ukrán embereknek, hogy nem csak a saját hazájukért és a nemzet létjogosultságáért küzdenek, hanem egy jobb jövőért is, amiben Ukrajna az Európai Unió része lesz. Nem azonnali tagságról beszélünk, hanem a tagjelölti státuszról, ami Ukrajnát jogilag is lehorgonyozza az európai integráció útján. Az elmúlt hónapokban százszor meghallgattam, hogy milyen inspiráló Ukrajna, meg hogy milyen csodálatosak vagyunk. Erre azt mondjuk, hogy jó, de akkor tegyétek meg nekünk azt a szívességet, és rögzítsetek bennünket az EU-ban. De erre néhány ország azt mondja, hogy ja, várjatok. Ezt még meg kell beszélnünk, meg hogy ez egy bonyolult folyamat. De ha tényleg csodáltok bennünket, akkor ezt a csodálatot jogalkotással kell megerősítenetek.

– Szóval a szavakat tetteknek kell követniük.

– Igen. Emlékeztetőül: a tagjelölti státusz egy hosszú folyamat kezdete. Mi védjük az európai életformát és az európai értékeket Ukrajnában, mert azt szeretnénk, hogy ez az ország ezekre az értékekre épüljön fel. Örülünk a kedves szavaknak, de tényleg jó lenne, ha szilárd helyünk lehetne az EU politikai terében.

– Hogy áll a kérdéshez az Európai Bizottság, Ursula von der Leyen és az európai biztosok?

– Von der Leyen nem csak beszél, hanem tesz is. Az a sebesség, amivel a Bizottság együttműködik velünk a kérdőív kitöltésénél, azt mutatja, hogy komolyan gondolják. A következő lépés az egész Bizottság döntéshozatala, hogy adnak-e nekünk ajánlást. Itt minden biztosnak döntenie kell. Von der Leyennél nincs kétségünk, ő mindent megtesz, amit tud. A Bizottság egy része teljesen a mi oldalunkon áll, mások viszont feltételekhez kötnék a tagjelölti státuszt, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy elhalasztanák a döntést. Nem tudok olyan biztosról, aki szerint Ukrajna tagjelölti státusza túlzás lenne. Ha a Bizottság pozitív ajánlást ad, akkor azt tovább viszik az Európai Tanácsnak. Az júniusban összeül tanácskozni, és akkor a tagállamoknak is döntést kell hozniuk. Nem árulok zsákbamacskát: az egyetlen döntés, ami számunkra elfogadható, az Ukrajna tagjelölti státuszának megerősítése. Nem akarunk több félig meghozott döntést. Ez a háború az elmúlt nyolc év félszívű döntéseinek és intézkedéseinek a következménye minden fél részéről, bennünket is ideértve.”

Fotó: MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felvidéki MAGYAR
2022. május 14. 05:32
Pofátlan szarházi! Remélem, az oroszok eltörlik ezt a műállamot a térképről!
sorivo4
2022. május 14. 00:35
Számos ország áll sorban a tagságért már hosszú ideje. Szinte már csak Magyarország forszírozza az Unió bővítését. Ha az Unió bővülne, akkor őket is fel kellene vennie, akik régebb óta várnak, de még őket sem akarják.
sorivo4
2022. május 14. 00:29
Nekünk tíz évünkbe tellett, hogy felvegyenek. Akkor, amikor még bővítő kedvében volt az Unió. És nem egy háborúból lábaltunk ki, vagy voltunk benne éppen. Nem Oroszország szomszédai vagyunk és nem negyvenmillióan. Macron nem túlzott, mikor évtizedekről beszélt.
sorivo4
2022. május 14. 00:16
Alapvető fogalmi zavarban van. Senkit sem csodálatból vesznek fel az Unióba. Nem az az uniós tagság feltétele. A probléma ott kezdődik, hogy az alapvető feltételekkel sincsenek tisztában. Ha tisztában lennének, akkor nyolc éve azon dolgoznának, hogy kielégítően, európai módon rendezzék az ukrajnai kisebbségek helyzetét, magyarokét is és oroszokét, és akkor még a háború sem tört volna ki. A háború pontosan ennek a kudarca. Amivel nem közelebb, hanem csak távolabb kerültek tőle. Ha valaki mást mond, az hazudik. De legjobb esetben is hiteget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!