Kétszeresére drágult a gabona, további áremelkedés várható a boltokban

2022. május 10. 14:49

Egyre nagyobb a feszültség a piacon.

2022. május 10. 14:49
null

A világpiacon 400 euró az új búza tonnánkénti előjegyzési ára, a kukoricáé 340, a repcéé 800 euró – közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke a Karc FM hírműsorában.

Petőházi Tamás hozzátette, itthon is 100 ezer forint felett vannak a tonnánkénti árak, és miután termékpályákról van szó, a drágulás mindenhol érezhető lesz, így

az élelmiszerek ára is tovább fog emelkedni a boltokban.

Biztosított Magyarország gabonaellátása

A szakember tájékoztatása szerint minden második kilogramm búza külföldre kerül, de az ország gabonaellátása biztosított.

Az elnök kiemelte, Oroszország és Ukrajna termeli a világ búzatermésének egy nyolcadát, a Fekete-tengeren keresztül szállítanak, de ez most leállt. Észak-Afrikában egymilliárd embert fognak érinteni a napi ellátási gondok, amelyek éhínséghez is vezethetnek – olvasható a rádió oldalán.

A teljes beszélgetés ITT hallgatható meg a témában.

Nyitókép illusztráció. fotó: Pixabay

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. május 10. 19:53
sztem most kell beruházni az élelmiszeriparba, h ne a feleslege nyersanyagot exportáljuk, hanem búza helyett tésztát, repce helyett olajat, stb...
fatman
2022. május 10. 19:52
arab tavasz 2. jön
Dénia
2022. május 10. 16:08
Most röhögjetek azokon, akik betáraznak lisztből, olajból meg cukorból. Én is röhögtem rajtuk, de most már én is nekiálltam a lisztfelhalmozásnak.
Akitlosz
2022. május 10. 16:06
Így sem drága. Talán érdemes lesz gabonát termelni. A kenyér, kifli, zsemle árával szokták azt bizonygatni, hogy milyen alacsony az infláció. Csakhogy ezen termékek ára messze az infláció alatt szokott növekedni, ezek árérzékeny termékek és a kereskedők nem a kenyér haszonkulcsán akarnak meggazdagodni. A kenyér arra van, hogy a vásárlók betérjenek az üzletbe, s ha már ott vannak, akkor vegyenek mást is, amin több a haszon! A kenyeret árulják a legmesszebb a pénztártól, az üzlet túlsó végén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!