Továbbra is aktívan keressük a befektetési lehetőségeket

2022. május 25. 16:24

A krízishelyzetekben felértékelődnek az innovációs és a technológiai befektetések, amelyek a versenyképesség kulcsát jelentik. Interjú.

2022. május 25. 16:24
null
Tiborcz István
Tiborcz István

„Hogyan látja a jelenlegi gazdasági kilátásokat, tekintettel arra, hogy a Covid utóhatásai csak most ülnek el, a háború és a szankciók már éreztetik hatásaikat, emelkedő pályán az infláció, közben energiakrízis is kibontakozott?

Megértem a pesszimizmusát, de nem teljesen osztom. A Covid-járvány és annak hatásai elhúzódtak, aminek a következményeit leginkább a turizmus és a vendéglátás szenvedte el. Amikor a pandémiát sikerült leküzdenünk, a gazdaság fellélegezhetett, de jött a háború, amely szinte minden ágazatot sújt. A járványra a cégcsoportunk azzal reagált, hogy kitartott a hosszú távú tervek mellett, vagyis mi, sok piaci szereplővel ellentétben, ez alatt az idő alatt senkit se bocsátottunk ekkor el. 

Ezt sokan mondták, de tényleg mindenkinek meg tudták őrizni a munkahelyét?

Igen, sőt 2021-ben 280 százalékkal nőtt a BDPST Group által foglalkoztatottak létszáma a turizmus-vendéglátás szektorban. A háború okozta válság időtartama nehezen prognosztizálható. Akárcsak az euró-forint árfolyam, illetve az infláció is mind-mind olyan problémák, amelyekkel napi szinten meg kell küzdeni.  

Ez azért nem tűnik teljesen problémamentesnek, hol van ebben a pozitív kilátás?

Valóban, alapvetően optimista vagyok. Úgy gondolom, hogy ezek a kérdések nyugvóponthoz érnek, előbb-utóbb kisimulnak a dolgok. Ha így lesz, akkor azok a cégek tudják sikerrel venni majd az akadályokat, amelyek képesek tartalékokat képezni a gazdaságilag kedvező periódusokban. A krízishelyzetekben felértékelődnek az innovációs és a technológiai befektetések, amelyek a versenyképesség kulcsát jelentik. 

Tehát akkor azt mondhatjuk, hogy még mindig sok kockázat övezi a kilátásokat, de alapvetően optimista, és a cégcsoportjának megvannak a tartalékai?

Az elmúlt évek historikusan alacsony kamatkörnyezete óriási lehetőséget biztosított a vállalatoknak, és ezzel mi is éltünk. Már a pandémia előtt is úgy gondoltam, hogy a kedvező pénzügyi lehetőségek hosszú távon valószínűleg nem lesznek elérhetőek. Aztán a folyamatot a Covid indította el, a háború pedig szinte teljesen le is zárta. A csoportunk hitelszerkezete stabil, a hitel-tőke arányunk nagyon konzervatív, így ez aggodalomra nem ad okot. 

Ha viszont megnézzük az európai gazdasági környezetet, láthatjuk, hogy magasak az energiaárak és az infláció, de a térségi devizakamatok is elszálltak, amely tényezők miatt nehéz olyan projektekbe fektetni, amelyek képesek lesznek a jövőben is a megemelkedett kamattörlesztések kitermelésére.

Azok a cégek viszont, amelyek kedvező forrás mellett reáleszközökbe fektettek a múltban, most nincsenek rossz helyzetben, mert a reálértéket képviselő befektetések felértékelődnek, hozamot termelnek. Fontos kiemelni az ingatlanpiacot is, ahol az ingatlanok újraelőállítási értéke is nagymértékben emelkedett, ami szintén hatással lesz számtalan piaci ágazatra.” 

Nyitókép: Mandiner archív

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. május 26. 07:18
Mennyibe került nekünk az Elios történet?! Kádár népe boldog..
annamanna
2022. május 25. 22:31
Ráhelnek ez meg se kottyant: https://assets.4cdn.hu/kraken/7kanUjSxELGTXsMas.jpeg A legkisebb húga lesz inkább divatérzékeny: https://ocdn.eu/images/pulscms/ZjI7MDA_/7a9b706125cccdea20e71ebea77dd33a.jpg
nebulo15
2022. május 25. 22:30
A kiadós hátszélnek betudható sikerei valódi versenyben porrá válnának pillanatok alatt, és nem maradna más mint egy sunyi képű NER ficsúr. Akiről hamar bebizonyosodna, hogy "innovációs és technológiai" ötletei szart érnek, nemzetközi viszonylatban egy nagy nulla.
Harula
2022. május 25. 21:22
A helyedben én is nagyon optimista lennék, kb bármikor bármilyen üzlet, pályázat elnyerésének 100%-os esélyevel verseny nelkül kb 0%-os kamatozású korlátlan hitel felvételének lehetősegével. Az igazi vállalkozók nem ilyen körülmenyek között dolgoznak. Melyik seggnyaló fasz újságíró vakarta le ezt a cikket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!