Szijjártó: Nem kérdés, hogy a gázért úgy kell fizetni, hogy az megérkezzen

2022. április 28. 12:57

A tárcavezető szerint az energiaellátás nem filozófiai, hanem fizikai kérdés. Jelentős infrastrukturális beruházások végrehajtása nélkül az orosz energiahordozóktól való függetlenedés lehetetlen – szögezte le.

2022. április 28. 12:57
null

„Számunkra nem kérdés, hogy úgy fizetünk az orosz gázért, hogy az megérkezzen” – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Zágrábban, Gordan Grlic-Radman horvát kül- és Európa-ügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Az energiaellátás nemzetbiztonsági kérdés,

a kormánynak pedig kötelessége, hogy garantálja a biztonságot – mondta a tárcavezető. Hozzátette: Magyarország elvégezte a házifeladatát, azonban azt is látni kell, hogyha nem lesznek új földgázforrások, ha nem lesznek új szállítási útvonalak, akkor meg fog maradni az Oroszországból származó földgáz szerepe Közép-Európában, sőt egész Európa ellátásában.

Az energiaellátás nem filozófiai, hanem fizikai kérdés

Szijjártó Péter szerint az energiaellátás nem filozófiai, hanem fizikai kérdés. Jelentős infrastrukturális beruházások végrehajtása nélkül az orosz energiahordozóktól való függetlenedés lehetetlen – szögezte le.

Elmondta, itt, a térségben erre példa lehet az Omisaljban épült, krki LNG-terminál (cseppfolyósított földgáz-terminál) kapacitásának bővítése. De ennek Magyarország szempontjából csak akkor lenne érezhető hatása, hogyha a horvát földgázszállító rendszert is modernizálnák. „Magyarország elvégezte házifeladatát és fizikailag akár 7 milliárd köbméternyi földgázt is tud fogadni évente Horvátország irányából” – fejtette ki a miniszter.

„Mert azt senki nem várhatja el tőlünk,

 – húzta alá.    

A külgazdasági és külügyminiszter a Horvátországgal való együttműködésről elmondta: idén ünneplik a diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulóját, és ebben az időszakban nagyon sokat tettek a két ország közötti barátság és szövetség megerősítése érdekében.

(MTI)

Nyitókép: MTI

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. április 28. 15:47
újabb jó kis interjú a CNN-en :)))
wrfri
2022. április 28. 14:25
Mond mit ért a nagy barátság Lavrovval, ha most nincs semmi rugalmasság és félnünk kell hogy az oroszok elzárják a csapot? Csicskulni anélkül is lehetne most, hogy évekig benyaltunk.
huda
2022. április 28. 13:56
A liberális -balos faszok meg aszt mondanák ,úgy kell cselekedni ahogy a Brüsszeli buzik mondják ,se gáz se olaj, a népet meg leszarják , és akinek nem tetszene szivárványos köteleket osztogatnának.
Dezsőke
2022. április 28. 13:55
MINDENKI HÁBORÚJA?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!