Elon Musk sokat keresett az ukrajnai háborún

2022. április 12. 08:44

Washington több millió dollárt fizetett a SpaceX-nek.

2022. április 12. 08:44
null

Elon Musk sokat keresett azon, hogy vállalata, a SpaceX a Starlink műholdhálózat segítségével internetet biztosított Ukrajnának – olvasható a Washington Poston.

A SpaceX februártól kezdett el internetet adni az Ukrajnában élőknek, amit sokan önzetlen gesztusként értelmeztek, mivel azt nem hozták nyilvánosságra, hogy pénzt is kapnak ezért. Gwynne Shotwell, a Spacex vezetője még márciusban is azt nyilatkozta a CNBC-nek: „Nem tudok róla, hogy az Egyesült Államok kormánya bármilyen pénzt adott volna ezért.”

Nemrég azonban kiderült, hogy

nem pusztán az emberbaráti szeretet állt a dolog mögött.

A most publikált dokumentumok szerint az Egyesült Államok kormánya több millió dollárt adott a SpaceX-nek.

A SpaceX összesen 1500 Starlink-terminált szállított Ukrajnába, ezekkel tudják fogni a műholdas jeleket. A terminálokat darabonként 1500 dollárért vásárolta meg az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztésekkel foglalkozó kormányhivatala, a USAID. Ennek költsége 2,25 millió dollárt tett ki, ezen felül a SpaceX-nek további 800 ezer dollárt adtak a terminálok szállításáért.

Az első 1500 után egyébként további 175 terminált vásárolt még a USAID a SpaceX-től, valamint

a francia és a lengyel kormány is besegített a szállítási költségekbe.

A dokumentumokból az is kiderült, hogy a SpaceX további 3700 terminált valóban ingyen adott át az ukránoknak, bár ezek szállítását is a USAID fizette. Rebecca Chalif, a hivatal szóvivője azt mondta: a kezdeményezésre annak köszönhetően kerülhetett sor, hogy több üzletember is jelentős, 15 millió dollárt is meghaladó felajánlásokat tett a háború miatt.

Nyitókép:MTI/AP/Pool Reuters/Hannibal Hanschke

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2022. április 12. 21:28
Mocskok!
Gyuri05
2022. április 12. 14:19
Ezek után ne mondja már senki se, hogy ez csak egy orosz-ukrán nézeteltérés. https://oroszhirek.hu/2022/04/11/lavrov-oroszorszag-celja-az-usa-altal-uralt-vilagrend-felszamolasa/ Most kezd kialakulni, a keleti világrend, is, mint az USA ellenpólusa. És már nem csicskái az USA-nak. Most mondanak nemet, az USA-nak. Orosz, Kína, India, brazília csak kezdetben. Hány ember is ez?
Vakfolt
2022. április 12. 12:58
Az amcsik nem arról híresek, hogy ingyen tesznek bármit is, mire is jó ez az egész? Hogy az ukránok tudjanak faszbúkozni?
fatman
2022. április 12. 12:09
aprópénz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!