Fehéroroszországot is utolérték az uniós szankciók

2022. március 09. 14:04

Az uniós tagállamok által hozott negyedik szankciós csomag intézkedései, már Fehéroroszországra is kiterjednek.

2022. március 09. 14:04
null

Az Európai Bizottság bejelentette: az uniós kormányok elfogadták az új büntetőintézkedéseket. Fehéroroszország esetében az intézkedések az oroszországi rezsimhez hasonló SWIFT-tilalmakat vezetnek be, egyértelművé teszik, hogy a kriptoeszközök az „átruházható értékpapírok” hatálya alá tartoznak, és tovább bővítik a meglévő pénzügyi korlátozásokat. A SWIFT – szolgáltatások korlátozása a Belagroprombankra, a Bank Dabrabytre és a Fehérorosz Köztársaság Fejlesztési Bankjára, valamint ezek fehérorosz leányvállalataira vonatkozik.

Az új szankciók jelentősen korlátozzák a Fehéroroszországból az EU–ba irányuló pénzügyi forgalmat azáltal, hogy megtiltják a 100 000 eurót meghaladó betétek elfogadását fehérorosz állampolgároktól, a fehérorosz ügyfelek számlavezetését az EU központi értéktárainál, valamint az euróban denominált értékpapírok értékesítését fehérorosz ügyfeleknek. 

Az  elfogadott intézkedések személyi szankciókat is tartalmaznak:

újabb 160 személlyel szemben rendeltek el beutazási tilalmat, és vagyonbefagyasztást.

Ezek között van 14 oligarcha, akik kulcsfontosságú gazdasági ágazatokban vesznek részt, jelentős bevételi forrást biztosítva az Orosz Föderációnak – nevezetesen a kohászatban, a mezőgazdaságban, a gyógyszeriparban, a távközlési és a digitális iparban –, valamint ezek családtagjai. Továbbá tiltólistára került az orosz parlament felsőházának 146 tagja, akik ratifikálták a szakadár területek elismerését.

Az uniós büntetőintézkedések jelenleg összesen 862 magánszemélyre és 53 szervezetre terjednek ki.

Nyitókép:EyePress News / EyePress via AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lombi
2022. március 09. 16:14
Jó lesz ez. Mától a fehéroroszok is, a - mostmár teljesen mindegy- elvén fognak politizálni. Had szóljon.
garabonciás
2022. március 09. 15:39
Következik Lengyelország, mint a fehérorosz puccs szervezőjeként a jelenlegi háború egyik fő felbújtója?
remenyjo
2022. március 09. 15:37
biztos számítottak rá, remélem az ujj pénzügyi rendszer méltó ellenfele lesz a dollárnak ! habár az amcsik inkább világháborút robbantanak ki, csak hogy megvédjék a dollárt !!!!!!
olajfa1
2022. március 09. 14:49
Akkor Lukasenka sem fogja megmondani Putyinnak hogy "Te Vlagyimír! Hagyd már abba az egészet"... Vagy talán éppen most fogja megmondani?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!