Zöld utat adott a WHO az új amerikai-indiai vakcinának

2021. december 17. 20:25

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felvette a veszélyhelyzeti alkalmazásra jóváhagyott koronavírus elleni védőoltások listájára az amerikai Novavax biotechnológiai cég és az Indiai Szérum Intézet (SII) közös vakcináját, amelyet így a kis és közepes jövedelmű országok vakcinával történő ellátására létrehozott Covax program keretében is alkalmazhatnak a jövőben.

2021. december 17. 20:25
null

A CovavaxTN nevű vakcina immár a kilencedik, amelyet az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete veszélyhelyzeti alkalmazásra jóváhagyott. A Novavax másik, egyedül kifejlesztett vakcináját, a Nuvaxovidot jelenleg vizsgálja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). A WHO közölte, hogy az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti szervének ajánlásai alapján véglegesíti saját értékelését.    

A Novavax-készítmény jóváhagyása jelentősen megnöveli majd a szegény országok védőoltáshoz jutását a Covax program keretében.

„A jóváhagyás célja, hogy növelje a vakcinához történő hozzájutás esélyét mindenekelőtt az alacsony jövedelmű országok számára, amelyek közül negyvenegy még mindig nem volt képes átoltani a lakosság 10 százalékát, 98 ország pedig nem érte el a 40 százalékos átoltottságot” – olvasható Mariangela Simao, a WHO gyógyszerekhez és egészségügyi termékekhez történő hozzáférésért felelős igazgatóhelyettese pénteken kiadott közleményében.    

A Novavax és az SII közölte, hogy több mint 1,1 milliárd adag védőoltást szállít a Covax részére.    

A Novavax azt is közölte, hogy jelenleg vizsgálja, mennyire véd az oltás az új típusú koronavírus omikron változatával szemben, és szükség esetén megkezdik a módosított vakcina kifejlesztését. A marylandi székhelyű cég génsebészeti módszerekkel alakít ki ártalmatlan tüskefehérje másolatokat, amelyeket az immunhatást növelő adalékanyaggal juttatnak be a szervezetbe. A teljes védőoltás kétadagos.    

A Novavax vakcináját eddig Indonéziában és a Fülöp-szigeteken engedélyezték.

Folyamatban van a vizsgálata az EMA-nál és Nagy-Britanniában. A cég az év végéig tervezi benyújtani az engedélyezéshez szükséges dokumentumokat az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóságnak. A Financial Times című brit lap csütörtökön azt írta, hogy az EMA várhatóan a jövő héten hoz döntést az oltásról.

(MTI)

Fotó: Frank Hoermann / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
patkánynak sem nevezhető férgek
2021. december 18. 09:02
Aki a kínai vagy ruszki cuccot akarja, az ugyanúgy meg tudja venni, mint pl. mi is. Szerencsére ezzel az újabb vakcinával már tényleg lehet válogatni.
Szerencse
2021. december 18. 08:16
Ezt gyorsan engedélyezi az EMA nyilván. De a sok ország által megvett és bizonyított Szputnyikot, Sinopharmot még nem sikerült engedélyezni. Pedig pl.a Sinopharmot a WHO már engedélyezte. Nem értem, ha a WHO engedélyezte a Sinopharmot, az EMA miért nem? A kisegér mutatja az izmait az oroszlánnak, illetve a sárkánynak.
pandalala
2021. december 18. 07:40
cikkben el van írva a neve, szvsz nem CovavaxTN, hanem _Covovax_ és esetleg, plusz (TM), azaz Trademark --- https://covid19.trackvaccines.org/agency/who/
Autofocus
2021. december 18. 04:45
Azzal érvelni oltások ellen hogy az üzlet, nem csak hogy végtelenül proli, kommunista hozzáállás, de semmi köze az orvosi szempontokhoz, bár a hozzátok hasonló konteós gyökereket azok sosem érdekelték. Szégyellje magát aki egy ilyen hírt diszlájkol, mert ez azt jelenti hogy milliók életét lehet megmenteni. Ti nem érdemeltek meg semmit amit az orvostudomány az elmúlt pár ezer évben elért, ha bármi egészségügyi bajotok lenne, koponyalékelés és érvágás a javallott terápia, a hagyományos orvoslás jegyében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!