„Szép és szabad vagyok” – Az égi zenekarhoz Póka Egon is csatlakozott

2021. szeptember 15. 18:58

Elhallgatott a legendás basszusgitár. Póka Egon, a hazai rockzene meghatározó alakja 69 éves korában elment.

2021. szeptember 15. 18:58
null
Constantinovits Milán

Idáig a puszta hír. Ám akik ismertek, vagy csak egy szerzeményét is hallották, esetleg láthatták játszani is, tudják, hogy nem túlzás azt állítani, pótolhatatlan veszteség érte a magyar zenei életet.

Lehetne említeni a lemezek, együttesek, produkciók impozáns sorát, amik nevéhez köthetőek, ám engedjék meg, hogy vállalt elfogultsággal két mesterművet emeljek csak ki. 1984-ben jelent meg Hobo zseniális Vadászat albuma, amit Póka Egon zeneszerzőként és basszusgitárosként is jegyez, olyan társak oldalán, mint Tátrai Tibusz, Deák Bill Gyula vagy Bergendy Péter.

Tizennégy évvel később egy másik korban, másik stílusban, egy másik kultikus zenekarban pedig megírta a Babba Máriát, a P.Mobil újköri történetének legerősebb alkotását. A Székely himnuszt idéző basszusszóló alatt tényleg sírnak a húrok keze nyomán, szerencsés az, aki láthatta élőben is.

 

 

E sorok írója már ebben a második alkotói periódusában, a P.Mobilban élvezhette jellegzetes játékát, a koncerteket feldobó, szatirikus humorát, illetve azt az egyedülálló improvizációs készséget, ami a Deep Purple-t vagy a Metallicát simán beleszőtte a Mobil-klasszikusokba.

Tegyük hozzá, zenepedagógusként, a kőbányai zeneiskola megálmodójaként, számos tehetség felfedezőjeként is szilárd helye van a magyar rockzene panteonjában.

Személyében Bencsik Samu és Radics Béla után újabb kiválóság csatlakozott az égi zenekarhoz. 

Nyugodj békében, Póka Egon!

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
öszödibeszéd
2021. szeptember 16. 04:09
Nyugodj békében, Póka Egon. https://m.youtube.com/watch?v=DjMgGuUlT1M
luzitanxaver
2021. szeptember 15. 23:24
Legyen neki könnyű a föld. Nem csupán zenei (minden)tudásával, de főleg Kőbányával rengeteget tett le az asztalra.
Kanmacska
2021. szeptember 15. 22:31
Csodáltam Póka Egont a nagyszerű zenei tudása, céltudatossága, a fiatalok zenei nevelése során kifejtett munkájáért. Igazi nemzeti érzelmű, ugyanakkor a nemzetek jó zenéjét elismerő, játszó, patrióta személyiség volt. Volt és lesz is, mert hallgatni fogjuk játékát és szerzeményeit! Isten veled, odaát is hallgatni fogunk, Póka Egon, nemes lelkű és vérű, igaz magyar !
Karbantartó9
2021. szeptember 15. 20:47
Pótolhatatlan! Nyugidjon békében! Sajnos már nyáron is látszott valamilyen baj, Kapolcson nem tudott fellépni, koncert előtt lett rosszul. Nagyon rossz érzés volt, féltettük. Nagyon-nagyon sajnálom :(((
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!