A CIA igazgatója Kabulban találkozott a tálib mozgalom társalapítójával

2021. augusztus 24. 15:00

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, William Burns Kabulban találkozott Abdul Gáni Baradarral, az Afganisztánban a hatalmat átvevő szélsőséges iszlamista tálib mozgalom társalapítójával - – jelentette elsőként a The Washington Post, valamint az NBC News és a Fox News hírcsatorna névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselőkre hivatkozva kedden.

2021. augusztus 24. 15:00
null

Burns és Baradar hétfőn találkozott Kabulban, ez volt a legmagasabb szintű diplomáciai találkozó azóta, hogy a tálibok augusztus 15-én átvették a hatalmat Afganisztánban, ahonnan a nyugati országok katonáinak a hónap végéig távozniuk kell, és zajlik az őket segítő afgánok és állampolgáraik kimenekítése.    

William Burns, a CIA igazgatója hétfőn titokban találkozott a tálibok egyik legfőbb személyiségével Kabulban, miközben az Egyesült Államok kaotikus erőfeszítéseket tesz, hogy az amerikai állampolgárok és az Egyesült Államokkal szövetséges afgánok evakuálása megtörténhessen az augusztus 31-i határidő előtt – közölték amerikai tisztviselők.

A találkozó részletei nem kerültek nyilvánosságra, de a CIA vezetőjének válságdiplomáciai látgatása akkor jött létre, amikor a Biden-adminisztráció épp azt mérlegeli, hogy meghosszabbítja-e a több tízezer ember evakuálását jelentő műveletét a kabuli repülőtérről azután, hogy az amerikai csapatok hivatalosan is elhagyják Afganisztánt. A tálibok hétfőn elutasították a hosszabbítást.

A Központi Hírszerző Ügynökség nem kívánt nyilatkozni Burnsnek a tálib vezetővel, Abdul Ghani Baradarral folytatott találkozójáról, amelyről korábban a Washington Post számolt be. A CIA és a Fehér Ház nem kommentálta a találkozóról szóló híreket – írták hírügynökségek, megjegyezve, hogy Baradart lehetséges jövőbeni kormányfőként tartják számon.

Egyre nagyobb az aggodalom az Egyesült Államok és más országok tisztviselői között a kabuli repülőtér környékének biztonsági helyzete miatt. Az Egyesült Államok magas rangú tisztviselői arra figyelmeztettek, hogy az Iszlám Állam afgán fiókszervezetének terroristái megtámadhatják a repülőtéren kívül gyülekező tömegeket. A tisztségviselők attól is tartanak, hogy a tálibok és szövetségeseik, akik eddig még nem támadták meg az amerikai katonákat az evakuálás során, augusztus 31-e után azonban megváltoztathatják magatartásukat. 

(MTI, WSJ)

Fotó: Al Drago / POOL / AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magyarok Pásztora
2021. augusztus 24. 17:07
A kis szabótimót is vigyék már a fenébe.
shittingbull
2021. augusztus 24. 17:05
enmar
2021. augusztus 24. 16:11
Tálib CIA két jóbarát...
DFK
2021. augusztus 24. 16:09
Ugye kérem nem is a tálibok az erőszakosak, diktatórikusak, jogtiprók, homofóbok, stb. Nem, az csak az O1G lehet, akihez képest ezek szerint a tálibok kultúrdemokraták. Ugye, kedves lipsik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!