Uniós vezetőket kritizálnak a romák, mert síri csend követte a „roma George Floyd” halálát

2021. július 01. 17:21

A roma szervezetek szerint míg George Floyd halála miatt felháborodásuknak adtak hangot az EU-s vezetők, „saját állampolgáruk haláláról hallgatnak”.

2021. július 01. 17:21
null

Mi is beszámoltunk a „roma George Floyd” esetéről: a csehországi Teplicében három rendőr térdelt a 40 éves, roma származású Stanislav Tomáš nyakára, aki nem sokkal később a mentőautóban életét vesztette. A rendőrség a csehországi roma közösség felháborodására reagálva nyilvánosságra hozta az előzetes orvosszakértői véleményt, amely szerint a férfi halálát kábítószerek okozták.

A férfi halálának körülményei kísértetiesen hasonlítanak az amerikai George Floydéra, akinek halála gyakran zavargásokba átcsapó tiltakozáshullámot robbantott ki az Egyesült Államokban, de Európa-szerte is tüntettek a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen. Budapesten is térdeltek a Szabadság téren, és szobrot is emeltek a Black Lives Matter-mozgalomnak. 

Az EUObserver most arról ír: több roma szervezet is felszólította az uniós vezetőket – köztük Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét –, hogy foglaljanak állást és ítéljék el a cigányellenességet és a rendőri brutalitást a roma uniós állampolgárok ellen Stanislav Tomáš esete miatt. A roma szervezetek szerint sajnálatos, hogy míg George Floyd halála miatt felháborodásuknak adtak hangot az EU-s vezetők, „saját állampolgáruk haláláról hallgatnak".

Nyitókép: YouTube

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZXX
2021. szeptember 24. 22:22
Ajaj, nem kellene ide is egy BLM.
Zsolt75
2021. július 02. 20:01
Minden túladagolt drogosnak nem állítanak szobrot, csak akinek a halálával hatalomra lehet jutni .
olajfa1
2021. július 01. 20:37
Micsoda versengés van a "hátrányos helyzet" státuszáért... /a szlovák férfi belgiumi rendőri cellában történt halála senkit sem érdekel, mert sem nem roma, sem nem feketebőrü... és még ránk magyarokra mondják, hogy "rasszisták vagyunk.../
kingsjewel
2021. július 01. 20:28
Ti nem vagytok sem fekák, sem muszlimok. Bár lehet, hogy egyszer titeket is felfedeznek a nyugati liberálisok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!