Így bánt el a „szociálisan érzékeny” V. Naszályi Márta a félárva fiatallal

2021. június 22. 15:53

Majd egy évig válaszra sem méltatta, majd megbírságolta a várnegyed baloldali polgármestere azt a fiatalt, aki apja hirtelen halála után kérvényezte, ne rakják ki az általuk felújított bérlakásból.

2021. június 22. 15:53
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

„Pokolian igazságtalanul bánt el a félig elárvult fiammal a polgármester asszony, aki azt állítja magáról, hogy szociálisan érzékeny. Édesapja hirtelen halála után embertelenül kirúgta az édesapja által bérelt lakásból, amiben éveken keresztül együtt laktak” – mondja lapunknak Váradiné Naszályi Márta, az I. kerület polgármesteréről Bulyovszky Milán édesanyja. A fiatal pályakezdő 2014. óta lakott édesapjával az l. kerületi Hunyadi János utcában egy öt plusz öt évre pályázaton megnyert önkormányzati tetőtéri lakásban.

Az édesapa nemcsak a havi 85 000 ezer forintos lakbért fizette becsületesen, de – építész lévén – a bérleményt fel is újította, méghozzá saját pénzből – bontja ki az ügy részleteit az édesanya. Ám sajnálatos módon sem a fiú, sem az édesapja nem élvezhették ki a 81 négyzetméteres ingatlant, az édesapa ugyanis váratlanul megbetegedett és három hónnappal később, 2019. szeptemberében, csaknem egyidejűleg a bérleti jogviszony ötéves határidejének lejártával elhunyt. A bérleti jogviszony hosszabbításáról szóló kérelmét azonban még hónapokkal a tragédia előtt beküldte az önkormányzathoz.

Tragédia a tragédia után

– írja Milán, a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben. Ahogy az édesanya fogalmaz, a tragédia mindent megváltoztatott. Bár Milán 2017. ősze óta édesapja Hunyadi János utcai bérleményében lakott, a száraz, tetőtéri lakásban ugyanis csillapodott az asztmás jellegű allergiája, mégsem ebbe az ingatlanba, hanem az édesanyjához volt hivatalosan bejelentve. Az édesapa haláláig nem is gondoltak arra, hogy ezt a helyzetet jogilag rendezzék, s érthető módon az apa betegsége idején, majd a halálát követően sem ez volt az első gondolatuk. Mint a fiatal írja: „Semmi nem érdekelt, csak az, hogy az édesapámat megmentsük, ezért csak pár nappal a halála után tudtam ezügyben lépni.”

Ám ekkor már késő volt. Még két hónap sem telt el a tragédiát követően, novemberben jöttek is az önkormányzattól bérleményt ellenőrizni. A történethez hozzátartozik, hogy az édesapa 2019. júliusában – bár az eredeti pályázat szerint ez automatikusan járt volna – kérvényt nyújtott be az első ötéves bérleti jogviszony lejártát követően a további öt évre való meghosszabbítására. Az önkormányzati választás utáni, novemberi ellenőrzésen az önkormányzat munkatársai találkoztak Milánnal, akit arra kértek, írjon ő is kérvényt, hogy folytathassa a bérleti jogviszonyt. Ez meg is történt, az önkormányzat képviselői a helyszínen megnyugtatták a fiatalt, nem lesz probléma, hiszen ez a bevett gyakorlat is.

V. Naszályi kétszer is elutasította a kérelmet

Csakhogy nem így történt. Öt hónap várakozást követően V. Naszályi Márta polgármester 2020. márciusában a kérelmet elutasította, vagyis nem ismerte el Milán jogosultságát a bérleti jogviszony folytatására. Továbbá felszólította a fiatalt a lakás kiürítésére és átadására, mégpedig azzal az indokkal, hogy nincs bejelentkezve a lakásba a lakcímnyilvántartás szerint.

„Édesapám betegsége úgy jött és zajlott le, mint a hurrikán, júniusban volt a diagnózis és szeptemberben a haláleset. Ezalatt az idő alatt semmi más nem volt fontos, csak ő. Mindannyian, az egész család, érte küzdöttünk.

– reagált a hivatalos indokra Milán a levélben.

Ezt követően, áprilisban Milán méltányossági kérelmet nyújtott be, és több alkalommal is próbált személyes találkozóra bejutni a polgármesterhez, de sohasem kapott tőle időpontot. Újabb öt hónapnyi várakozást követően a polgármester ismét elutasította a kérelmet, az indoklásban mindössze annyi szerepelt, hogy „nem ismeri el a jogviszony folytatására vonatkozó jogosultságomat” – írja Milán. A baloldali politikus ismét a kiürített állapotú lakás átadására szólította fel a fiatalt, továbbá „jogcím nélküli lakáshasználat” miatt 575 130 forint befizetésére is kötelezte. Milán jóhiszeműen várta a kérelem méltányos elbírálását, ezért a levél megérkezéséig nem hagyta el a lakást.

Átadás, büntetés, újrahirdetés

A lakás átadására végül 2020 októberében került sor. „Az eljárás során a helyszínen aláírattak velünk egy ingatlan átadásáról szóló papírt, de nem hívták fel a figyelmünket arra, hogy szerepel benne egy azóta már 862 570 forintra rúgó bírság, amit valószínűleg a felfokozott érzelmi állapotunkban nem vettünk észre, csak később, amikor otthon átnéztük az iratokat” – írja Milán. Ezt követően ügyvédi levélben fordultak az önkormányzathoz.

Mint Milán kifejti: „Megírtuk, hogy nem ismerjük el ezt a méltatlan és lehetetlen állapotot, amibe a polgármester asszony taszított engem azzal, hogy egy éven keresztül várakoztatott az elutasító válasszal. Kérvényeztük továbbá, hogy a polgármester asszony engedje el az igazságtalan, majdnem egy millió forintos bírságot, amit rám rótt.”

A bírságot V. Naszályi ugyan elengedte, de az édesapa egykori bérleményét fia megtalálta a Budavári Önkormányzat honlapján az áprilisban kiírt legújabb lakáspályázatok között.

Harmadannyiért, mint amennyiért ők bérelték: mindössze 26 ezer forint bérleti díjért meghirdetve.

Az ügyben megkerestük az önkormányzatot is az alábbi kérdésekkel:

- Szociálisan érzékeny polgármesteri kommunikációjával mennyire összeegyeztethető, hogy nem gyakorolt méltányosságot a bérlő fiával szemben édesapja váratlan halálát követően?

- Úgy tudjuk, mintegy kétszer öt hónapig nem kaptak érdemi választ hosszabbítási kérelmükre. Miért?

- Mivel tervezik kompenzálni a bérlő által építészként magas színvonalon elvégzett felújítás költségeit?

- Úgy tudjuk, a lakást ismét meghirdették, ezúttal jóval alacsonyabb áron, mint amennyiért korábban bérelték. Mi indokolja ezt?

Amint választ kapunk kérdéseinkre, frissítjük a cikket.

nyitókép forrása: MTI

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2021. június 22. 20:37
Csesszétek meg! tetszettek volna másképp szavazni. Ezt kapja a nyakába mindaz, aki jövőre az ork-balt választja.
tartarossz.blog
2021. június 22. 20:19
https://www.youtube.com/watch?v=E38jDzTSGOQ
tartarossz.blog
2021. június 22. 20:16
Írok is karácsonynak, hogy ne szociális bérlakások legyenek a Várban, hanem hajléktalan-munkásszállók.
tartarossz.blog
2021. június 22. 20:15
Naggyal elég sok probléma volt, ott vannak a Bombagyár videók a parkolási pénzek/valuta lenyúlásáról - el kell venni a kormánytól és az ellenzéktől a várkeürrletet és a budavári lakásokat hajléktalanoknak kiutalni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!