Magyarország jól fut versenyt a vírussal – nyitáspolitikák Közép-Európában

2021. május 12. 07:00

A lakossági átoltottság arányában oldják fel fokozatosan a járványügyi korlátozásokat Európa országaiban. Közép-Európában az alternatív vakcinabeszerzéseknek és az oltási kampányoknak köszönhetően gyorsabb nyitás történhet, ugyanakkor Magyarországon még a régióhoz képest is szabadabb élet lehetséges már. Közép-európai körképünk a nyitás jelen állásáról.

2021. május 12. 07:00
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Ahogy a világ legtöbb állama számára, úgy Közép-Európa országainál is prioritás, hogy nyár elejére az átoltottság arányában minél szélesebb körű nyitást hajtsanak végre – a nyári szezonnak gazdasági és mentálhigiénés jelentősége is van.

Az EU, pontosabban az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hivatalos adatai alapján a régió kormányai többnyire jól vették a tavaszi járványkezelési akadályokat, a lakosság védettsége lehetővé teszi, hogy május-június hónapokban a járványügyi korlátozások fokozatos feloldásával viszonylagosan szabad legyen a nyár. Ugyanakkor

Magyarország a szomszédos országokhoz képest is előrébb jár

a világszinten is élvonalba tartozó átoltottsági aránynak köszönhetően. Összeszedtük a részleteket a korlátozások feloldásával kapcsolatban.

Magyarország

A kormány a fokozatos újraindítás lépéseit az átoltottak számához kötötte. 

Az első enyhítő intézkedések hazánkban már április 7-én életbe léptek,

miután a beoltottak száma elérte a 2,5 milliót. Az üzletek kinyithattak azzal a feltétellel, hogy 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben. A második körben – miután már 3,5 millió beoltott volt – április 24-től kinyithattak a vendéglátóipari létesítmények teraszai, kerthelyiségei. A harmadik fázis – 4 millió beoltottnál – május 1-jén lépett hatályba: az esti kijárási tilalom kezdetet éjfélre módosult, ettől kezdve az üzletekben már este 11 óráig lehet vásárolni,

a múzeumok, a színházak, a mozik, a könyvtárak, az edzőtermek és az uszodák is újra látogathatók védettségi igazolvánnyal.

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés. 

Látogatók a fővárosi Széchenyi fürdőben május elsején – ezen a napon ütemezett nyitás kezdődött a budapesti fürdőkben

 

Április 19-én az óvintézkedések megtartásával újraindulhattak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai. Május 10-én pedig újraindult a jelenléti oktatás az általános iskolák felső tagozatán és a középiskolákban. A május elsejétől életbe lépett intézkedések jelentős része védettségi igazolványhoz kötött: a vendéglátó üzletek belső tere, a szállodák, a szabadidős létesítmények, az uszodák, az edző- és fitnesztermek, a sportlétesítmények a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak számára látogathatóak.

Kelet-Közép-Európa

Szlovákiában április 19-én kezdődött a fokozatos nyitás: hét napnál nem régebbi negatív teszt felmutatása esetén a családok már foglalhattak szállást a hotelekben, a múzeumok és könyvtárak, illetve az uszodák és az edzőtermek is látogathatóak lettek. Április 26-tól megnyitottak a bárok és éttermek szabadtéri részei, az országban azonban este kilenc és hajnali egy óra között még kijárási tilalom van érvényben, a maszkhasználat pedig közterületeken szabadtéren is kötelező.

Lengyelországban május elsején kinyitottak a fodrászatok és a szabadtéri sportlétesítmények,

május 4-én újra megnyitottak a bevásárló központok, a boltok, a múzeumok, az általános iskolák

(alsó tagozatos tanulók számára). A hotelek részleges nyitása is megtörtént, korlátozott számú, védettséget igazoló szállóvendéget fogadhatnak. Május 15-től szigorú biztonsági előírások mentén a felső tagozatosok és a középiskolások is járhatnak iskolába, újra látogathatók lesznek a mozik, a szabadtéri vendéglátás is beindul, május végétől pedig a zárt helyiséges is.

Csehországban május 3-tól már a felső tagozatosok is visszatérhettek az iskolába, igaz, heti rotációban és csak azokban a régiókban, ahol az új fertőzöttek száma alacsony. A boltok hétfőn nyithattak, az éttermek és pubok teraszai pedig május 17-e után lesznek látogathatók. Hétfőtől szabadtéren már nem kötelező a maszkviselés, ha a két méteres távolságtartás megvalósul, a tömegközlekedésen és intézményekben azonban igen.

Vásárlók várakoznak egy prágai ruhabolt nyitására május 10-én – Csehországban hétfőn nyithattak ki újra az üzletek

 

Romániában az éttermek és bárok, a mozik, könyvtárak, kulturális intézmények, illetve a hotelek 50, illetve 30 százalékos kapacitással üzemelhetnek a helyi fertőzöttség arányától függően. A szabadtéri sportlétesítmények és strandok nyitva vannak.

Este tíz és reggeli öt óra között kijárási tilalom van érvényben,

a közterületeken és a tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszkviselés.

Horvátországban a boltok már nyitva vannak, négy négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat a helyiségekben, a szabadtéri szolgáltatást nyújtó éttermek, bárok, kávéházak úgyszintén üzemelnek. A mozik, múzeumok, színházak kis kapacitással, biztonsági ellenőrzések mellett elkezdték működésüket, az edzőtermek és sportlétesítmények azonban egyelőre zárva tartanak.

Szlovéniában este tíz óra után ugyancsak kijárási tilalom van érvényben, a maszk használata 6 éves kor fölött kötelező a zárt terekben és a nyilvános közterületeken. Az üzletek eladói a munka hetente felmutatott negatív teszt birtokában lehetséges, kivételt az alapszolgáltatást végző üzletek jelentenek. Az éttermek, pubok, kávéházak, sportlétesítmények, kulturális intézmények egyelőre zárva tartanak.

--

Nyitókép: Vendégek egy kávézó teraszán Nyíregyháza belvárosában a terasznyitás napján, április 24-én.

fotó: MTI

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szodabár
2021. május 12. 11:27
Balfaszok miatt el kell ajándékozni az AstraZenecart. Miért nem tetszik nyomik? Van rá brüsszelita engedély! Nem keleti!
Jason Bourne
2021. május 12. 08:59
A vakcina is fontos, meg az UV, ami kinyírja a vírust. Tavaly nem volt vakcina, mégis eltűnt a vírus a nyárra. Majd ősszel jön a duplamutáns és kezdődik előröl minden. De ne legyen igazam.
javicesareo
2021. május 12. 08:47
Hagyjátok Belzebubot. Szegény buta véglény, dolgozni lusta, így fizetett trolkodással keresi a kis kenyerét.
ginacica
2021. május 12. 08:33
a veszélyeztetettek oltottak. visszatartják a többséget: az egészséges embereket. gyilkosnak és az egészségügy parazitáinak kiáltják ki. továbbra is az egészséges emberek viszik a hátukon a dolgokat! ha nem lennének, megállna az élet és hullottak volna az emberek, mint a legyek. magyarázgatható, jogszerűsíthető, cukorba önthető, ami megy: mindez masszív támadás az egészséges emberek normális élete ellen! szégyen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!