Meghalt Christopher Plummer

2021. február 05. 20:08

Elhunyt 91 évesen Christopher Plummer, akinek egyik leghíresebb szerepe von Trapp kapitány volt A muzsika hangjában, és 82 évesen a legidősebb színész lett, aki Oscar-díjat kapott egy alakításáért

2021. február 05. 20:08
null

A művész színházi karrierje az 1950-es években indult, első filmjét 1955-ben forgatta. Sidney Lumet filmjében egy fiatal írót alakított. A Stage Truck című dráma főszereplője Henry Fonda volt. Az áttörést az ötszörös Oscar-díjas, A muzsika hangja hozta el neki 1965-ben. A film kapta a„legjobb film” és a „legjobb rendező” díját is abban az évben. 

A több mint fél évszázad alatt Plummer számos különböző zsánerű és minőségű filmben játszott karakterszerepeket A tetovált lánytól a Fel! című animációs filmen át A muzsika hangjáig.

Az igazi elismertség idős korára érte el.  

2010-ben jelölték életében először Oscar-díjra Lev Tolsztoj megformálásáért a The Last Station című filmben. 

„Nos, ahogy mondtam, ez az időről szól. Úgy értem, 80 éves vagyok, az Isten szerelmére! Irgalmazzatok!” – nyilatkozta a díjátadás napján a CBC-nek. Élete alkonyán,

2012-ben a Kezdők című vígjáték mellékszerepéért megkapta a Golden Globe díjat,

valamint a brit filmakadémia és az amerikai filmakadémia díját is.

Plummer háromszor nősült, első felesége a Tony-díj nyertes színésznő, Tammy Grimes volt, közös leányuk, Amanda Plummer szintén színésznő lett. Válásuk után Plummernek leányával egészen tinédzserkoráig nem volt kapcsolata, de végül rendeződött kapcsolatuk. Második felesége Patricia Lewis volt, akitől négy év után szintén elvált. Harmadik feleségével, Elaine Taylor angol színésznővel 1970-től haláláig együtt élt együtt azon a connecticuti farmon, ahol végül elérte a halál. 

Fotó: MTI/EPA/Eugene Garcia

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2021. február 06. 10:55
Isten nyugosztalja. Ha menni kell, hát menni kell.
abcdef
2021. február 05. 21:37
A Tolsztoj alakítása valóban emlékezetes, ha semmi másért, de azért a tekintetért, ahogyan a halála előtt a feleségére néz, érdemes volt megnézni a filmet. Amúgy ez rendezői kitaláció, Tolsztoj feleségét ugyanis nem engedték be hozzá, de ez az alakítás szempontjából mellékes.
alex44
2021. február 05. 21:00
Nyugodjék békében. Több filmben is volt szerencsém látni, jó színész volt.
cirmicica
2021. február 05. 20:59
Ő is elment :(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!