13. századi többezres település romjai bukkantak elő a földből Bugacnál

2020. július 22. 17:26

Az ásatások eredményei kétségkívül újraértékelik az Árpád-kori Magyarországról alkotott képünket – állítják a szakértők.

2020. július 22. 17:26
null

11-13. századi település romjai kerültek elő Bács-Kiskun megyében, ahol az ásatások közel egy évtizede folynak, azonban melyek eredményeiről csak nemrég számolt be a Múlt-kor. Az Árpád-kori Magyarországról alkotott képünket jelentősen újraformáló felfedezés kibővíti eddigi szegényes tudásunk – állítja dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója. Az egy évtizeddel ezelőtt felfedezett középkori kolostor és város Bugacnál helyezkedik el. A település nevét írott források őrizték, ám 2010-ig semmi kézzelfogható nem került elő. Az 1219-ben Péteri, majd 1258-ban Pétermonostor néven emlegetett település feltételezhetően I. András király idején, 1050-ben került megalapításra. Rosta Szabolcs szerint Salamon király regnálása idején már temetkeztek is a helyszínre. A Pest felé tartó gazdasági központnak igazán nagy löketet az 1130-1140 között felépített monostor adott. A városias település korában Székesfehérvárral és Esztergommal vetekedett, melynek köszönhetően 1241-re a Duna-Tisza köze központjává vált.

Rosta a Múlt-kornak azt is elmesélte, hogy vélhetően nem egyszerűen elnéptelenedett a település, hanem a tatárjárás eredményeképp vesztette el lakóit. A tatár hadak a felfedezések szerint kifejezetten kegyetlenül bántak a város lakóival. 2016-ban fedezték fel először tömeggyilkosság nyomait. Szakértők megállapították, hogy a hódító hadak 2-14 éves korú gyerekeket is kivégeztek Péterin. Az elbontott romok mellett csata nyomaira is bukkantak a régészek, melyre törött fegyverrészekből következtettek. A feltárt leletek arra engednek következtetni, hogy a város a 13. századra néptelenedett el végleg. A feltárt város jelenleg „aranybányának” minősül a régészek számára, hiszen a legtöbb településen a folyamatos jelenlétnek köszönhetően elvesztek olyan rétegződések, melyek jelentősen segítenék az elmúlt korszakokról alkotott elképzeléseinket – számol be róla a Múlt-kor.

A múzeumigazgató arról is beszámolt, hogy „extrém mennyiségű” ismeretanyag vált elérhetővé a területről, hiszen fizikai bizonyítékokat biztosítanak számunkra az Árpád-korból. Különösen sokat segít Péteri a tatárjárás megértésében, hiszen a pusztításnak köszönhetően kevés tárgyi lelet maradt fent a nemzeti tragédia korából. „Tízezres nagyságrendben találtak a településen különféle leleteket, de a ritka és kiemelkedő darabok is bőven ezer fölött járnak: legyenek azok arany és aranyozott kegytárgyak, hegyikristály-berakású, agancsból faragott evangélium fedőlapok, Köln környékéről származó ereklyetartó, kifejezetten ritka szíriai cseppes pohár, a francia Limoges-ból származó zománc remekek, a Kijevi Ruszból és a Bizánci Birodalomból való tárgyak, szentföldi zarándokjelvények, keresztesháborúk emlékei vagy Kelet- és Nyugat-Európa számos térségében vert pénzérmék” – számol be róla a történelmi portál. A lelőhelyen alkalmazott különleges régészeti technikák (pl. dróntechnika és lézerszkennelés) bebizonyította azt is, hogy a budai márkát már a tatárjárást megelőzően is alkalmazták. Rosta szerint a bizonyítékok arra adnak következtetni, hogy a 11-13. századi település fénykorában akár több ezer embernek is otthont adott.

Fotó: MTI/ Bús Csaba

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tintapaca
2020. július 23. 17:20
Mindig felreppen a hír Batu és a nagykáni poszt összefüggésében. Batu a mongol (ujgúr írással lejegyzett) és a kínai források miatt nem lehetett volna nagykán, mert Dzsingiszida származása bizonytalan volt. Dzsingisz Börte (Burta) nevű első feleségét közvetlenül az elhálás után elrabolták a merkitek, maga Dzsingisz is alig tudta megmenteni a bőrét. A nő egy évvel az elrablása után került vissza Dzsucsi nevű fiával, akit Dzsingisz elismert ugyan elsőszülöttként, de utódlási igényét az előbbi események megsemmisítették. Sőt, egy nyugati, erőszakos felderítő portyén merénylők megölték, még Dzsingisz életében. Batu Dzsucsi fia volt. A nagykáni poszt Ogotáj (Ügedej) ágán öröklődött tovább. A visszavonulásnak valószínűsíthetően két fő oka volt. Az egyik a magyarok ellenállása és a mongolok készleteinek apadása, a másik, Batu - nagyhatalmú Aranyhorda vezérként - bele akart szólni a nagykán megválasztásába.
annamanna
2020. július 23. 07:14
Egy felejthetetlen tatárjárás-kori lelet: https://sirasok.blog.hu/2010/04/16/halottak_a_kemenceben
zakar zoltán béla
2020. július 22. 21:35
Ez már a 2. ilyen hír 2 héten belül.(Kásler)
röviden
2020. július 22. 18:45
Az első nagy demográfiai katasztrófa nyomai, Rogerius nem túlzott. Fel kell tárni az utolsó szögig, és méltón bemutatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!