Az afrikai férfi, aki két sziklával egy éjszaka alatt dollármilliomos lett

2020. június 24. 20:55

A férfi véletlenül ásott ki két tanzanitot.

2020. június 24. 20:55

Fotó: Tanzania Ministry of Minerals

Saniniu Laizer, egy tanzániai kisüzemi bányász egy éjszaka alatt dollármilliomos lett, miután eladott két hatalmas tanzanit követ, melyeket véletlenül ásott csak ki. A két drágakő összesen 15 kg-ot nyomott, az egyik 9,2 kg-os, a másik 5,8 kg-os volt. A tanzániai bányászati minisztérium adatai szerint ez a két, valaha kibányászott legnagyobb tanzanit. A BBC Africa információi szerint az eddigi rekordtartó a 2005-ben kiásott TanzaniteOne volt a maga 3,38 kg-jával.

Mr. Laizer Manyarából származik, Észak-Tanzániából. Az 52 éves bányász a két hatalmas tanzanit követ, miután felismerte azokat a kormánynak, pontosabban a bányászati minisztériumnak adta el összesen 7,8 milliárd (billiard) tanzániai shillingért, mely 3,4 millió dollárnak és több mint egy milliárd forintnak felel meg. A BBC kérdéseire Laizer elmondta, hogy először is szeretne egy hatalmas bulit csapni a barátainak és családjának, melyen levágnának egy tehenet is, de tervez felépíttetni a települése számára egy bevásároló központot és egy iskolát is.

Laizer tiszteletére még egy ünnepélyt is tartottak Manyarában, ahova odatelefonált Tanzánia miniszterelnöke, John Magufuli is. „Ez a kisüzemi bányászok előnye” – fogalmazott – „mely bebizonyítja, hogy Tanzánia gazdag” – folytatta. Magufuli a bányászat védelmének ígéretével került hatalomba annak idején. Népszerűségét minden ilyen eset jelentősen megnöveli. 2017-ben megparancsolta a katonaságnak, hogy zárják körbe azt a területet a Kilimandzsáró környékén, melyről akkor úgy hitték, a tanzanit egyetlen fellelési helye.

A tanzanit a világ egyik legritkább ékszerköve, melyről a Pennsylvaniai Egyetem geológus-kutatói úgy tartják, bányái 20 éven belül teljesen kimerülhetnek.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2020. június 25. 12:39
Akkor a migrik mehetnek oda kutakodni...
74bro
2020. június 25. 11:10
"7,8 milliárd (billiard)" A milliárd az angolul billion Ezért 7,8 milliárd (billion) helyes lenne. De mivel ez egy magyar portál, magyar olvasóknak, nem lesz érthetőbb, ha visszafordítják angolra. Meg persze 7,8 milliárd még akkor sem 7,8 billiárd (sic! ékezettel), ha a mandi állítja. Asszem hat nulla a különbség, de ne kövezzen meg senki, nem vagyok jó matekos.
Avocetta
2020. június 25. 07:31
Jó, de mi a fene az a tanzanit pontosan? Azt látom, hogy szép kék.
Gyéressy Károly
2020. június 24. 22:32
Bedobhatná velük egy rendőrautó szélvédőjét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!