Vigyázzon! Csalók áldozata lehet az ellenőrizetlen gyorsteszttel

2020. április 10. 07:30

Habár az operatív törzs sajtótájékoztatóján többször elhangzott, hogy nem került koronovírus-gyorsteszt kereskedelmi forgalomba, és illegális ezek lakossági terjesztése, mégis létezik erre épülő vállalkozás. Utánajártunk egy feltételezhető gyorsteszt-csalásnak.

2020. április 10. 07:30
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

A koronavírus kimutathatóságában áttörést jelentett a két hete hazánkban is bevezetett gyorsteszt, amelynek működéséről és hatásairól korábbi cikkünkben már írtunk. Ahogy akkor is rögzítettük, illetve ahogyan Müller Cecília országos tisztifőorvos is megerősítette: a gyorstesztet kizárólag hatósági elrendelés nyomán vagy háziorvos kérésére lehet alkalmazni, kereskedelmi forgalmazásba nem kerül. Müller Cecília kitért arra is, hogy a nem engedélyezett, illegálisan terjesztett diagnosztikai teszteket

be kell jelenteni, hiszen azok megbízhatósága kétséges.

Ezért is lepődtünk meg, amikor egy jól marketingelt, magyar nyelvű oldalon otthonra rendelhető gyorsteszttel találkoztunk. A weboldalon kínált termék a forgalmazó állítása szerint képes tíz perc alatt kimutatni az a vírusfertőzöttséget, méghozzá pozitív diagnózis esetén 88%-os hatékonysággal.

Az eset miatt felhívtuk a kormányzati koronavírus-információs honlapon található telefonos elérhetőséget, ahol tíz perc alatt az illetékes kollégához irányítottak minket. Az ő tájékoztatásából kiderült, hogy ennek az oldalnak a létezéséről még nem tudtak, csak különféle webáruházakban kapható gyorstesztek jutottak látókörükbe. Amikor a diagnosztikai eszköz valódiságát firtattuk, több kétséget is megfogalmazott a szakember. Egyrészt gyanúsan olcsón kínálják a terméket, két tesztcsík 3900 Ft, miközben egy magyarországi magánklinikán is (ahol legálisan lehet igénybe venni a gyorstesztet) 9000 Ft-nál kezdődik a tesztelés. Másrészt arra is rámutatott, hogy

a gyorsteszt nem hasonlít egyetlen, az iparágban forgalmazott termékre sem

(a hazai alkalmazású gyorstesztekről szóló anyagunkban bemutatottakra sem).

Továbbá felhívta arra is a figyelmet, rendkívül kevés információ áll rendelkezésre a kínált teszt működési mechanizmusáról, kémiai összetételéről, és kétségesnek nevezte, hogy a terméket az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hatóság, az FDA validálta volna, ahogy azt a forgalmazók állítják.

A honlapon egyébként a gyártó elérhetőségénél prágai székhelyet adnak meg, ami egybecseng az illegális gyorstesztek európai elterjedtségéről szóló uniós tájékoztatással.

Mivel az igazolatlan hatékonyságú gyorsteszt egyszerűen csalásnak tűnik, így a koronavírus információs honlap munkatársa

megtette a szükséges bejelentést a fogyasztóvédelem felé.

Amennyiben ön is találkozik hasonló, interneten megrendelhető gyorsteszttel, feltétlenül értesítse a járványügyi hatóságot a 06/80-277-455 vagy a 06/80-277-456 telefonszámon, hogy a csalók kiszűrhetőek legyenek, és a hamis eredmények ne akadályozzák a koronavírus elleni harc hatékonyságát.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Magnólia
2020. április 10. 11:45
Ki olyan eszement, hogy interneten rendel vagy házalóktól vesz gyorstesztet? Milyen célból akarnék ilyent vásárolni, mikor hivatalosan nem is fogadják el. A magam megnyugtatására? - a gyorstesztet kizárólag hatósági elrendelés nyomán vagy háziorvos kérésére lehet alkalmazni, kereskedelmi forgalmazásba nem kerül.- Ezt én hallottam minimum 5 x, akkor más is biztos többszőr hallotta.
Mich
2020. április 10. 11:38
Én is azt sejtem, hogy a szálak K1Gerihez vezetnek...
Rugo
2020. április 10. 08:37
Ezek közül a járványhelyzeti csalók közül egyet főbe kéne már lőni (nyilván csak törvényesen), vagy a tévé nyilvánossága előtt deresre húzni ás 50 emberes botütéssel sújtani.
matykox
2020. április 10. 08:15
Töröltetni és blokkolni, tulajdonost megkeresni, megvádolni, elítélni. Statáriális eljárással. Fellebezés elbírálási ideje max 5 perc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!