Orbán-terv, az MNB útját állja a forint elleni spekulációnak

2020. április 08. 12:47

Már nem nemzetek csatároznak egymással, mint az első vagy második világháború idején, hanem nyíltan pénzügyi csoportok, amelyek gazdasági befolyásukon keresztül politikai befolyást akarnak elérni. Ezt akarja elkerülni Orbán Viktor kormánya. Interjú.

2020. április 08. 12:47
Lentner Csaba

„Horváth K. József: Már a második fejezetét is megismerhette a közvélemény a gazdaságvédelmi akciótervnek, sőt annak a részleteit is. Mit jelent a vírusfertőzéstől rettegő magyarok számára a kormány ezen intézkedéssorozata?

Lentner Csaba: Az Orbán-terv Magyarország rendszerváltozást követő három évtizedében a legátfogóbb gazdaságfejlesztési program, amelynek összege közel 11 ezer milliárd forint, a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 22 százalékát kitevő. Igaz, hogy külső okok által előidézett helyzetben született meg az Orbán-terv, ám a célja nem csak a védekezés, hanem a védekezésből történő támadás. Nemcsak a 10 év alatt elért pozíciók megvédése, hanem az ország gazdasági fejlődésének válság utáni továbbvitele. Ezért védi a kormány munkahelyeket, ezért támogatja a vállalkozásokat.

Lényeges, hogy a várható visszaesés nem a polgári kormány 10 éven át tartó gazdaságpolitikájának, nem a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájának következménye, hanem kizárólag külső járványügyi okok idézték elő.

Ez a válság a magyar gazdaságot pénzügyileg stabil állapotban, a növekedési szakaszában érte el. De növeli a válságkezelés esélyeit, hogy jók a fundamentumok, hiszen 10 év alatt 15 százalékkal csökkent az államadósság, eltűnt a devizakitettség, 7 éve tartó gazdasági növekedési szakasz áll mögöttünk. Tévesek azok az ellenzéki megállapítások, amelyek a magyar gazdaság túlfűtöttségéről és ebből adódó gyenge védekező képességéről beszélnek. Pont az a szerencsénk, hogy a magyar gazdaság jól teljesített, így vannak pénzügyi tartalékai, a kormánynak és a Nemzeti Banknak pedig ereje a jelentősebb visszaesés elkerülésére.”

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tailor
2020. április 09. 11:21
https://444.hu/2020/04/09/zsiday-viktor-ebben-a-helyzetben-a-munkaalapu-tarsadalom-gazdasagfilozofiai-tevedes
sors
2020. április 08. 22:08
Lentner Csaba publikációs jegyzékét egy hazai ballib közgazdászguru sem képes megközelíteni sem. Kellene hallgatni arra, amit mond, ismét lehet siránkozni, amikor majd nem lesz akkora visszaesés, mint a amit ők "prognosztizáltak".
szajnyalogatoviktor
2020. április 08. 21:45
888 es az MNB... szegeny eltolcsibacsi most osszeszarta magat :DDD
Akitlosz
2020. április 08. 20:15
"De növeli a válságkezelés esélyeit, hogy jók a fundamentumok, hiszen 10 év alatt 15 százalékkal csökkent az államadósság," Hazudik! A tényállás az, hogy kb. 42%-kal nőtt az államadósság 10 év alatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!