Deglobalizálódunk. De nagyon

2020. április 03. 21:32

Mindenütt érzem a levegőben, hogy pillanatokon belül monumentálissá válik az alulról érkező nyomás, hogy „a lehető leghamarabb abbahagyjuk a karantén-gazdálkodást” és „induljunk be, de azonnal”. Interjú.

2020. április 03. 21:32
Ian Bremmer

„A tömegek alulról érkező egyre erősebb nyomásának engedni kényszerülnek egy-két hónapon belül a nemzeti kormányok és várhatóan újraindítják a nemzetgazdaságokat. Az újonnan kialakuló világrend lényege: a diktatúrák szaporodása, a kormányok nemcsak politikai, hanem gazdasági túlhatalmának kialakulása, általános befelé fordulás, a globalizáció teljes trónfosztása. A világ egyik legbefolyásosabb kockázatelemző és politikai tanácsadó agytrösztje, az Eurasia Group elnöke, Ian Bremmer arról is magabiztosan nyilatkozik, hogy Kína hamarosan csaknem minden nemzetállam nem csupán gazdasági, hanem politikai példaképévé növi ki magát. Aztán? Aztán meglátjuk….

Zentai Péter: Ön közismerten bejáratos európai, ázsiai, afrikai, latin-és észak-amerikai döntéshozók hivatalaiba, külsős résztvevőként meghívják a vezető országok csúcstalálkozóira. Személyes kapcsolata van állam-és kormányfőkhöz. Szóval: mit felelnek, amikor megkérdezi tőlük, hogy szerintük milyen világ vár ránk a vírus okozta járvány lecsengését követően?

Ian Bremmer: Figyelemreméltó, hogy egyik „nagy ember” sem (akit személyesen ismerek) a következő hosszabb hónapokban és években, hanem gyakorlatilag csak a következő hetekben gondolkozik. Kivétel nélkül mindenki – így vagy úgy – azt fogalmazza meg, hogy életének legnehezebb döntése előtt áll. A dilemma, ami előtt a döntéshozók állnak, hogy mikorra kellene időzíteni a gazdaság reális beindítását. Illetőleg: legyen-e ez lényegében nemzetközileg koordinált, avagy kizárólag nemzeti keretek között maradó döntés. Országok, hatalmak közötti új fajta konkurenciaharc, netán egyfajta soha nem látott hidegháborús versengés startjává engedjék-e válni a nagy dilemmára adott választ, vagy az egy olyan világ kialakítását segítse, amelyben a világot érintő minden további nagy kihívásnál a közös felkészülés, tervezés, esetleg a közös megelőzés kap prioritást.

Ön milyen jellegű nagy válaszra számít?

Meggyőződésem, hogy a mai helyzetben – egyes vezetők személyes akaratától, kívánságaitól függetlenül – a tömegnyomás, a médianyomás, a nemzetgazdasági érdek és a választói bázis stabilan tartásának és szélesítésének követelménye befolyásolja a végső döntéseket. A világ bármely pontján vagyok, mindenütt érzem a levegőben, hogy – a fertőzöttek és a halálos áldozatok számától függetlenül – pillanatokon belül monumentálissá válik az alulról érkező nyomás, hogy „a lehető leghamarabb abbahagyjuk a karantén-gazdálkodást” és „induljunk be, de azonnal”. Még nem tartunk itt, ezt hangsúlyoznom kell. De a felszín alatt izzanak már az indulatok, ütemesen növekszik a rettegés a gazdasági összeomlástól, a totális leszegényedés lehetőségétől – az Egyesült Államokban éppúgy, mint egész Európában. Elegük lesz nagyon gyorsan a pénzt nem hozó semmittevésből az alsó-és középosztályokhoz tartozóknak, közülük is leginkább a kis-és középvállalkozóknak, a negyven- ötvenéves, magukat makk egészségesnek tartó férfiaknak és nőknek. Gyorsuló ütemben terjed közöttük mindenféle összeesküvés-elmélet, főként az, hogy hazáikban átvették a gyakorlati uralmat a virológusok és a járvány tudósok, valamilyen homályos magasabb üzleti, pénzügyi, esetleg gyógyszergyári erők megbízásából. Kezd még nagyobb erőre kapni a tudományellenesség, amelynek csírái huzamosabb ideje jelen vannak- különösképpen Donald Trump hatalomra kerülésével és az európai populisták előretörésével párhuzamosan.”

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hattori
2020. április 04. 14:45
én értem, hogy mivel mindenki védekezik, ezért a kormánynak is kell, mert ha nem, akkor az ellenzék meg azért őjöngene, hogy hány idős ember hal meg... de emberek! a járványok, az éhinség, háborúk és természeti csapások nem véletlenül vannak. populáció szabályozó hatásuk és szerepük van, hulljon a férgese - ahogy mondani szokás. a koronába csak az amúgyis véglényként, mindenféle nyavalyában szenvedők halnak bele, akik már rég túl vannak életük delén.... miattuk leállítani nemzetgazdaságokat, életben tartani őket még egy kicsit.... hát nem tudom, hogy érdemes volt-e... :/ de ha már így döntöttünk, hogy védekezünk, azt legalább jól csináljuk. de egy idő után muszáj lesz visszatérni a normál üzemmódba, ezt nem lehet sokáig halogatni!
mokány
2020. április 04. 11:53
Logikátlan: Diktatúrák tömegnyomásra ?
mustarharmas
2020. április 04. 11:06
Egyébként, következtetéseiben helyes az elemzés, csak ő ezt borúsan mondja, én meg realistán-reménykedve. Igen. Már nem megy tovább, hogy a Nyugat nem akar dolgozni, de jól akar élni. Eddig ezt hívták globalizációnak....
olajfa1
2020. április 04. 09:19
Ezt a "Momentumos gazdálkodást" amit a szerző álmodik... ezt már bevezették a Momentumosok elődei az SZDSZ! FÖSZ! DE NEKÜNK ABBÓL IS MEG EBBŐL IS ELEGÜNK LETT! Köszi de a negyedévenkénti "Momentumos gáz és villamos áram emelések" meg a kezdetben csak 300ft-us vizitdíjjak -amik ma már legalább 1000 forint lenne...- meg a kórházbezárások "momentumaiból" durvára elegünk van! Persze azok a fiatalok aki ezt nem élték meg... azokat még meg lehet "etetni " a sületlenségekkel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!