Áttörést hozhat a koronavírus-gyorsteszt – mutatjuk, hogyan működik!

2020. április 03. 13:05

Gyorsabbá válik a fertőzés felismerése, hamarabb juthat megfelelő ellátáshoz a beteg. A koronavírus elleni harcban nagy segítséget adhat a napokban hazánkban bevezetett gyorsteszt. Mit is érdemes róla tudni? Bemutatjuk az új eljárást.

2020. április 03. 13:05
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

A járvány második szakaszában, a gócpontok kialakulásának időszakában az ország egész területén előfordulhatnak fertőzések, és a kontaktuskutatások is egyre kevésbé valósíthatóak meg. Ebben a helyzetben jelent könnyebbséget a vírus elleni harcban a napokban bevezetett gyorsteszt, ami megnöveli a diagnosztika gyorsaságát, így a betegellátás hatékonyságát is. A gyorsteszt azonban

kereskedelmi forgalomba nem kerül, csak az erre kijelölt speciális mentőegységek alkalmazhatják

járványügyi hatósági határozat vagy háziorvosi megrendelés alapján.

Hogy történik mindez, és mit kell tudni a gyorstesztről?

A koronavírus-gyanús esetekhez hatósági elrendelés vagy a háziorvos kérése nyomán különleges felszereltségű mentőkocsik érkeznek ki, fedélzetükön teljes védőfelszerelést viselő ápolóval vagy gépésszel. Ők veszik le és továbbítják a mintát, amely a fertőzöttség gyanúját igazolhatja.

Az egyik használatba vett gyorsteszt, a COVID-19 (SARS-CoV-2) IgG/IgM (Colloidal gold)

A héten két gyártótól származó gyorstesztet (Anhui Deep Blue Medical Technology és Hangzhou Clongene Biotech cégek) vettek használatba a Mentőszolgálatnál, és mindkettőhöz kiképeztek a mentőegységeket, akik egyébként e-learninges oktatásban is részesültek, és munkájukért a hagyományos mentőszolgálatnál magasabb óradíjat kapnak. A tesztet szigorú protokoll alapján kell elvégezniük, majd az adatok továbbítására is részletes szabályok vonatkoznak. 

Az eljárásrend alapján a védőfelszerelésben kiérkező mentődolgozó az ujjbegyből vett vérmintát cseppenti egy tesztlapocskára, majd pufferoldat hozzáadása után megvizsgálja az eredményt. Ez már akár

tíz perc után leolvasható, de fél óránál tovább nem is érdemes várakozni,

utána a teszteredmény már nem releváns. A tesztcsomag veszélyes hulladéknak minősül, így tárolása, majd megsemmisítése is szigorú előírások alapján történik.

A gyorsteszt kimutathatja a fertőzöttséget, az aktív fertőzőképességet, a betegség elmúltát (a feltehetően így szerzett immunitást) és természetesen a fertőzésmentességet is. A tesztek produkálhatnak értékelhetetlen eredményt is: forrásaink szerint emögött a mintavétel hibái vagy a megfelelő kémiai reakciók elmaradása állhat, azonban ez nem fordul elő gyakran.

A pozitív eredményt követően az egészségi állapotot is figyelembe véve kerül a beteg házi karanténba vagy kórházba. A teszt meggyorsítja a betegség elleni harcot, rutinszerű alkalmazása pedig épp a járvány jelen szakaszában jelent nagy segítséget.

 

A Clungene COVID-19 IgG/IgM gyorsteszt
 

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senki Alfonz
2020. április 04. 10:28
Mi van, ma senki sem ünnepel?? Baj lesz még ebből elvtársak, ha Putyin elvtárs megtudja!!!!!
balbako_
2020. április 04. 08:17
A Béres is segít http://mindenszo.hu/magyar-osszefogas-tizezer-uvegnyi-beres-cseppet-ajanlott-fel-a-gyogyszergyar/ Persze Gyurcsányné Dobrev Klára 20, azaz húsz darab maszkját eddig senki sem tudta felülmúlni!
szodabár
2020. április 04. 04:53
senki sem tud semmit, a tesztet őrzik, mint a kincset, nem tudom minek Magánúton meg nagyon drága és sokára küldik ki
bpe
2020. április 04. 03:12
..és akár háziorvosoknál is lehet értelme, h ne fullos covid-armorban/ffp3-as maszkban kelljen mindenkit vizsgálni, aki lázasan bemegy oda: az asszisztens a folyosón az illetőt egy gyorsteszttel megakasztja, oszt ha nem covidos, lehet menni tovább a háziorvoshoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!