Győri tragédia: az Igazságügyi Minisztérium szigoríthat a feltételes szabadlábra helyezésen

2020. január 06. 15:37

A bíróság több szakértői és ügyészségi véleményt is felülbírált a győri kettős gyilkos szabadon bocsátásakor, továbbá a joggyakorlattól eltérően enyhébben rendelkezett kapcsolattartás lehetőségéről a tettes és volt házastársa között – áll a gyilkosságról született minisztériumi vizsgálati anyagban, ami a Mandiner birtokába került. A jelentés szerint az IM megvizsgálja a feltételes szabadlábra helyezés szigorításának lehetőségét.

2020. január 06. 15:37
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

Az egész országot megrázta a győri kettős gyilkosság: mint emlékezetes: a börtönből feltételesen szabadlábra helyezett H. Gábor volt házastársa lakásán 2019. december 15-ére virradóan végzett nevelt lányával és saját fiával is. A férfi korábban börtönbüntetését töltötte, miután alvó házastársát kalapáccsal többször fejen ütötte, majd a védekező nőt szikével több helyen is megszúrta. A férfit e tettéért 2017-ben öt év börtönbüntetésre ítélték, normál esetben 2021-ben szabadult volna, azonban bírósági határozat nyomán már 2019-ben szabadlábra helyezték.

A nagy visszhangot kiváltott esetnél így felmerült közvélemény előtt a hatóságok felelőssége is, hogy miért engedték kiszabott büntetésének letöltése előtt szabadon H. Gábort, illetve miért engedélyezték volt házastársánál a gyermekek láthatását számára.

E kérdések megválaszolására Varga Judit igazságügyi miniszter 2019. december 16-án átfogó kormányzati vizsgálatot kezdeményezett,

hogy kiderüljön, az ügyben eljáró hatóságok részéről történt-e olyan mulasztás,

amely nélkül megelőzhető lett volna a tragédia.

A vizsgálat eredményeiről igazságügyi minisztériumi jelentés született, ami a Mandiner birtokába jutott.

A jelentésben az áll: az ügyészség és a BV-intézet eredetileg elutasította a szabadlábra helyezés lehetőségét, ugyanis H. Gábor nem mutatott a sikeres társadalmi reintegrációhoz vezető aktivitást, a börtönben nem vett részt oktatáson sem. 

Ezt követően a bíróság pártfogó felügyelői vélemény beszerzését rendelte el a lakhatással és a munkahelyi környezettel kapcsolatban.

A jelentés szerint „megállapítható volt, hogy az elítélt foglalkoztatását egy volt zárkatársa érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságnál biztosították, lakhatását pedig – a cég telephelyén – a volt zárkatárs házastársa biztosította”. 

A pártfogó felügyelői vélemény sem javasolta ezek alapján a feltételes szabadságra bocsátás elrendelését.

E véleményeket azonban a bíróság figyelmen kívül hagyta, és H. Gábor tisztelettudó magatartására tekintettel elrendelte a feltételes szabadon bocsátást.

A bíróság a jelentés szerint azt is megállapította, hogy az elítélt kapcsolata rendeződött a volt feleségével és gyermekeivel, és a bűnismétlés veszélyét csökkenti, hogy H. Gábor nem Győrben, volt házastársa közelében jut lakhatási lehetőséghez.

A jelentés e ponton rámutat arra az anomáliára is, hogy „a feltételes szabadságra bocsátásról a gyámhivatal nem értesült, ugyanakkor a korábban ismertetett körülmények alapján intézkedésére – jelzés hiányában – jogalap egyébként sem lett volna." A bíróság pártfogói felügyeletet rendelt el H. Gábor részére.

Ahogy a vizsgálati dokumentumból kiderül, H. Gábor és volt házastársa közt a válóper mellett a felügyeleti jog megszüntetésére vonatkozó eljárás is. Ennek eredményeképp bár megszűnt H. Gábor felügyeleti joga, a kapcsolattartás lehetőségét a szülői megegyezéstől tették függővé: „A bíróság álláspontja – a lefolytatott bizonyítást követően – az, hogy a gyermekek érzelmi fejlődését veszélyeztetné a H. Gábortól való elszakadás. Emellett

Az ügyészség a bíróság határozatát tudomásul vette."

A jelentés a következő megállapításokat tette a hatósági eljárásokkal kapcsolatban:

– a gyámügy intézkedésének elmaradása jogalap hiányában nem kifogásolható, ugyanakkor

– a bíróság annak ellenére engedte a feltételes szabadlábra helyezést, hogy azt az ügyészség és a büntetés-végrehajtás is ellenezte azt,

– továbbá az is vizsgálandó, hogy a bíróságok a büntetés kiszabásakor megfelelően alkalmazzák-e a középmértékre vonatkozó szabályt.

A jegyzőkönyv végén a minisztérium három javaslatot is megfogalmaz, hogy a jövőben elkerülhetőek legyenek a hasonló esetek.

Egyrészt egy joggyakorlat-elemző csoport létrehozását kérik a hasonló esetek összehasonlíthatósága és egységesebb megítélhetősége érdekében, másrészt

az Igazságügyi Minisztérium felülvizsgálja a feltételes szabadságra bocsátás szigorításának lehetőségét is.

Végül pedig indokoltnak tartják felülvizsgálni a kapcsolattartás szabályozásának gyakorlatát, illetve az ezzel összefüggő gyermekvédelmi jelzőrendszer működését is.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2020. január 07. 09:11
a biro dolga, hogy dontest hozzon. most szar dontest hozott. nem kell mindig a RENDSZERT hibaztatni, mikor egyszeruen csak egy ember volt a hibas. azt viszont meg lehetne tenni, hogy elkuldeni a birokat rendszeresen erzekenyitesre, es most pedig kivetelesen a normalis emberek fele. lassak meg, hogy a tul liberalis hozzaallasuknak milyen sulyos kovetkezmenyei vannak. mert eddig mindig csak az ellenkezojet hallottak, hogy milyes tevedesek voltak a tul sulyos iteletekbol.
Anonymtalan
2020. január 07. 07:46
A bírót felfüggeszteni, ezt az állatot meg meglincselni, hamár az igazságszólgáltatás még annyira sem hajlandó, hogy életevégéig egy cellában legyen lecsukva!
VakzKommondor
2020. január 06. 21:44
https://index.hu/belfold/2020/01/06/palkovics_agitpropos_volt_mielott_kisz-titkar_lett/ Pontosan beleillik a képbe. A palkovics is egy büdös kommunista. Egyébként remek hír, de miért kellett erről egy ostoba propagandavideó egy ostoba libával??
Akitlosz
2020. január 06. 21:16
"A nagy visszhangot kiváltott esetnél így felmerült közvélemény előtt a hatóságok felelőssége is, hogy miért engedték kiszabott büntetésének letöltése előtt szabadon H. Gábort, illetve miért engedélyezték volt házastársánál a gyermekek láthatását számára. E kérdések megválaszolására Varga Judit igazságügyi miniszter 2019. december 16-án átfogó kormányzati vizsgálatot kezdeményezett, hogy kiderüljön, az ügyben eljáró hatóságok részéről történt-e olyan mulasztás, amely nélkül megelőzhető lett volna a tragédia." Persze, hogy történt! Mitől nem egy értelmű ez egy igazságügyminiszternek? Mert buta liba? Akit nem engednek ki a börtönből mielőtt letöltötte volna a büntetését ő objektívan akadályoztatva van gyilkosságok elkövetésében. Azaz gyengébbek és igazságügyminiszterek kedvéért: Ha a tettes börtönben lett volna, ahol lennie kellett volna az ítélete alapján, akkor nem következett volna be a tragédia. De azért csak vizsgálódjon nyugodtan, kell az alibi munka és a fizetés a haverjainak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!