Douglas Murray az MCC migrációs konferenciáján

2019. március 12. 18:18

A brit bevándorlásellenző, iszlámkritikus szerző, akinek legutóbbi kötete magyarul is megjelent, az MCC március 22-24 közötti migrációs konferenciájának résztvevője lesz.

2019. március 12. 18:18

Douglas Murray (1979) brit szerző, újságíró, politikai kommentátor legutóbbi könyvével, az Európa furcsa halálával lett itthon is ismert. Hazájában már régen a migrációs vita egyik prominens résztvevője, a bevándorlás kritikusa.

Murrayt anglikánnak nevelték, habár azóta ateista lett. Ateizmusa mellett nagyra értékei a keresztény kultúrát. Etonban, aztán Oxfordban, majd a Magdalen College-ben folytatta tanulmányait. Meleg, bár ez politikai nézeteiben nem játszik nagy szerepet. 

Murray a neokonzervatívnak tartott Henry Jackson Society tagja, s alapítója volt az azóta a társaságba betagozódott Centre for Social Cohesionnek. Nézeteinek formálásában fontos szerepe volt a konzervativizmus egyik alapítójának tekintett Edmund Burke-nek. Rendszeresen ír a Spectator című konzervatív lapnak. Murray a szólásszabadság radikális védelmezőjének hírében áll.

Előfordult, hogy Nigériába utazott, hogy kiálljon az iszlamisták által üldözött keresztények mellett. Élesen kritizálta az abujai kormányt és a különleges erőket, mert számára úgy tűnt, hogy még a marhalopásokkal szemben is keményebben lépnek fel, mint a keresztényeket célzó támadások ellen.

A baloldali sajtóban gyakran sorolják az idegengyűlölő, iszlamofób és rasszista kategóriákba, a legkomolyabb kritika viszont Murray neokonzervatív nézeteit éri. Könyvet írt arról, hogy szerinte miért van szükség a neokonzervatív politikára (Neoconservatism: Why We Need It). Mivel úgy gondolja, hogy bizonyos humanitárius okok legitimálják a fegyveres beavatkozást, ezért Irak amerikai inváziójával kapcsolatban helyesnek tartotta Szaddám Huszein rezsimjének kiiktatását. Ennek ellenére nem vitatja az amerikai beavatkozás káros következményeit, és nem elégedett azzal, hogy a zsarnokságot csupán káoszra sikerült cserélni.

Murray kevesebb iszlámot szeretne látni Európában, s 2013-ban könyvet írt az indokolatlan iszlámpártiságról (Islamophilia: a Very Metropolitan Malady). 

Douglas Murray többször járt Budapesten a Danube Institute vendégeként. A szerző élesen kritizálta Soros György által támogatott NGO-k migrációban játszott szerepét. Azt is kifejtette, hogy nem ért mindenben egyet Orbán Viktorral, de nagyon szerencsésnek tartja a magyar miniszterelnök tevékenységét, figyelembe véve, hogy a német kancellár milyen őrült döntést hozott a 2015-ös migránsválság során.

Murrayt korábban nagyobb portrécikkben mutattuk be, és ismertettük az Európa furcsa halála című kötetét is.

A brit szerző az MCC március 22-24. közötti nemzetközi migrációs konferenciájának résztvevője lesz, a konferencia programja itt érhető el.

A részvétel regisztrációhoz kötött, amit itt lehet megtenni.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2019. március 13. 08:20
Elbuzult az etoni seggtágítóban. Naná, hogy fél a buzulmánoktól.
szeekely
2019. március 12. 22:45
Miajo elet MCC? Magyarba van?
luzitanxaver
2019. március 12. 18:31
Tessék sürgősen javítani a címben a Douglay-t, valamint felvenni egy korrektort.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!