Nézzen körül az 1963-as Budapesten Richard Nixonnal!

2018. december 02. 16:10

A leendő amerikai elnök magyarországi látogatásáról került fel videó az internetre.

2018. december 02. 16:10

A Richard Nixon Elnöki Könyvtár szorgosan töltögeti fel YouTube-csatornájára a volt amerikai elnök külföldi, hivatalos és magánjellegű útjairól készült felvételeket. Néhány hónapja közzétették azt a kisfilmet is, amely a Nixon család svájci és magyarországi útját mutatja be.

1963-ban járunk Richard Nixon, Dwight Eisenhower alelnöke három évvel azelőtt, minden idők egyik legszorosabb versenyében veszítette el az elnökválasztást John Fitzgerald Kennedyvel szemben. (Ma már tudjuk, hogy a választást végső soron nem Kennedy ellenállhatatlan karizmája, hanem a nagyszámú demokrata választási csalás döntötte el.) 1962-ben Nixon a kaliforniai kormányzói tisztségért indult, újfent sikertelenül. A következő évben Nixon Európában turnézott, állami vezetőkkel találkozott, beszédeket tartott, családjával hazánkban is megfordult.

Nixon július 17-én érkezett Magyarországra, a Szovjetunió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia ezekben a napokban írták alá a légkörben, a világűrben és a víz alatt történő atomrobbantásokat betiltó szerződést. (Kennedy néhány héttel korábban mondta el híres berlini beszédét, egy hónappal később pedig a Szabolcs-Szatmár megyei Aporliget rákapcsolódott az országos elektromos hálózatra, ezzel hetvenkilenc év után befejeződött Magyarország villamosítása.)

A Hungaricana arhívumból kiderül: a hazai megyei lapok rendszeresen beszámoltak Nixon európai körútjáról, magyarországi látogatásáról azonban szűkszavúan tájékoztattak, több lap meg sem említette a látogatást. A Pest Megyei Hírlap 1963. június 18-i számában a következőket adja hírül: „T. B. Shelton, az Egyesült Államok budapesti követségének ügyvivője szerdán fogadást adott a családjával együtt Magyarországon tartózkodó R. Nixon, az Egyesült Államok volt alelnöke tiszteletére. A fogadáson részt vett több magyar közéleti személyiség, valamint a budapesti diplomáciai képviseletek számos vezetője és tagja.” Két nappal később az újság arról tájékoztat, hogy a Nixon család Bécsbe utazott tovább. A Délmagyarország szintén rövidhírben számolt be a látogatásról, ebből kiderül, hogy a volt alelnök budapesti és vidéki helyszíneken is járt.

Az elnöki könyvtár által megosztott felvételen Nixonék Budapesten kocsikáznak, megtekintik a Halászbástyát, a Szent István-bazilikát, a Margitszigetet. Még egy piacra is ellátogatnak, ahol az aláírásgyűjtők megrohamozzák a láthatóan megszeppent Nixon lányokat. Nixon öt évvel később nyerte meg az elnökválasztást, 1974-ben, a Watergate-botrány nyomán kényszerült lemondani a tisztségéről.

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marko11
2018. december 03. 11:10
Jó ez a Nixon "propaganda film". Ami, ugye, hangtalan, csak képek. Felbecsülhetetlen értékű kordokumentumok. Pl. az a rengeteg áru és tömeg a Lehel téri piacon. Ha ma jönne egy ilyen rangú politikus, akkor előtte kiürítenék a teret. Vagy meghívott (ellenőrző kapun átengedett) "bámészkodókkal" töltenék fel.
Zsusztina
2018. december 03. 10:30
Észveszejtő!!! Berak a Mandi egy 63-as propagandafilmet Magyarországról és máris indul a nosztalgiajárat. Én 63-ban még nem éltem, és nem is szeretnék ott és akkor élni. De minden elismerésem a magyaroknak, Andrássy úton/Népköztársaság útján innen és túl, hogy a szovjet uralom ellenére megmaradtak embernek. Ma is ezt tesszük, mert ma meg van migrációs válság, meg reklám-agymosás. De hogy ma jobban élnek a magyarok, az kétségtelen. És szabadabban.
Akitlosz
2018. december 02. 21:08
Ha valaki arra kíváncsi, hogy mi mennyit ér akármikor is ő számolja át az árakat béreket aranyba! Az aranyban meg lehet bízni már évezredek óta és 1 kb arany 1 kg aranyat ért és és és érend mindig is, 1963-ban is és ma is. A forint alkalmatlan értékek összehasonlítására, mert folyamatosan és szándékosan rontják. A hivatalos állami adatoknak nem szabad hinni. Az inflációt alászámolják, ami egy év talán még nem tűnik fel, de hosszabb távon nyilvánvaló, amiről bárki könnyedén meggyőződhet sőt bizonyíthat. Csak számolja át az adatokat aranyba! 1 1946-os forint = 850,57 mai forinttal. Azaz 85 057%-os a forint inflációja. Azaz a forint vásárlóerejének a 99,88%-át már elveszítette. Ki lehetne számolni 1963-mal is mindent csak tudni kellene, hogy mennyit ért az arany 1963-ban forintban.
Akitlosz
2018. december 02. 20:33
"A Hungaricana arhívumból kiderül: a hazai megyei lapok rendszeresen beszámoltak Nixon európai körútjáról, magyarországi látogatásáról azonban szűkszavúan tájékoztattak, több lap meg sem említette a látogatást." Kellett volna? Ez nem úgy tűnik, hogy hivatalos látogatás lett volna. Egy amerikai család kirándul és utazgat Európában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!