Magyarország együttműködik az Egyesült Arab Emírségekkel a terrorizmus ellen

2018. november 12. 16:43

Biztonsági együttműködési megállapodás született Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között a terrorizmus elleni harc jegyében.

2018. november 12. 16:43

Biztonsági együttműködési megállapodást írt alá a terrorizmus elleni harc jegyében hétfőn Abu-Dzabiban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ottani kollégájával, Sejk Abdalláh bin Zájid ál-Nahajannal.

Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon elmondta, hogy a szerződés szerint Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek a jövőben összehangolják akcióikat a terrorizmus elleni harcban, és kölcsönösen tájékoztatják egymást lépéseikről. 

A miniszter kifejtette, hogy az Egyesült Arab Emírségek rendkívül fontos szereplő a közel-keleti térség stabilitásában, mivel területén számos terrorszervezet próbálja megvetni a lábát, és ha ez sikerül nekik, az komoly veszélyt jelenthet Európa biztonságára földrajzi fekvésénél fogva. 

Szijjártó Péter és arab kollégája, Sejk Abdalláh bin Zájid ál-Nahajan (MTI/KKM/Mitko Sztojcsev)

Szijjártó Péter kritikus fontosságúnak minősítette az arab ország szerepét a terrorszervezetek elleni küzdelemben, legyen szó akár az al-Kaidáról, vagy az Iszlám Államról. Emlékeztetett arra, hogy Magyarország is elkötelezett a terrorizmus elleni harcban, ennek jegyében harcol kétszáz magyar katona az Iszlám Állam ellen Irakban, és ennek jegyében vesz részt Magyarország a NATO több műveletében is.

Szijjártó Péter elmondta, hogy megállapodást írt alá az Egyesült Arab Emírségek diplomáciai akadémiája és a Magyar Külügyi Intézet közötti együttműködésről, amelynek keretében fiatal diplomatákat fogad kölcsönösen a két fél gyakorlati tapasztalatszerzés végett. A kétoldalú gazdasági együttműködést a magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint a kihasználatlan lehetőségek jellemzik, mindössze 210 millió dollárnyi a kétoldalú kereskedelmi forgalom, azonban a víz-, az élelmiszer-gazdálkodás és a gépipar terén számos lehetőség áll a magyar vállalatok előtt. Ezért 840 millió eurós hitelkeretet nyitott Magyarország az Eximbanknál a kétoldalú gazdasági együttműködés finanszírozására.   

Szijjártó Péter Abu-Dzabiba, az Egyesült Arab Emírségek fővárosába Dubajból érkezett, ahol a Világgazdasági Fórum (WEF) Globális Jövő Tanácsa idei éves ülésén vett részt.

(MTI)

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zöldalma
2018. november 12. 17:35
fogd a pénzt is fuss
a hun
2018. november 12. 17:26
Kormányunk-melynek híve vagyok, s melyet szavazatommal megerősítettem hivatalában-nyolc év késésban van a hazai cigányterror megfékezésében. Heti rendszerességgel-ha nem gyakrabban-történnek cigányok által elkövetett lincselések. A kormány azonnal, soron kívül vegye napirendre az országgyülés ülésszakán a törvénymódosítást, és foglalják jogszabályba a LINCSELÉS bűntettet, és annak törvényi büntethetőségét a lehetőségen belüli legszigorúbb büntetéssel. IDEJE, HOGY A KORMÁNY KIHÚZZA A FEJÉT A HOMOKBÓL!
Akitlosz
2018. november 12. 17:24
"Ezért 840 millió eurós hitelkeretet nyitott Magyarország az Eximbanknál a kétoldalú gazdasági együttműködés finanszírozására. " Konkrétan kit és mit is finanszíroznak ebből?
Akitlosz
2018. november 12. 17:23
"Emlékeztetett arra, hogy Magyarország is elkötelezett a terrorizmus elleni harcban, ennek jegyében harcol kétszáz magyar katona az Iszlám Állam ellen Irakban, és ennek jegyében vesz részt Magyarország a NATO több műveletében is." Van még Iszlám Állam? Különben meg eleve a NATO uszította rá Szíriára és pénzelte ezeket a terrorszervezeteket. Az Iszlám Állammal csak annyi a bajuk, hogy az önállósodott, azt nem lehet külföldről irányítani. Az állítólag a toronyba repülőgépeket reptető al-Kaida simán puszipajtása lett a NATO-nak, amióta hagyja magát Szíria ellen felhasználni. A magyar külügyminisztérium pedig politikai rövidlátásról és alapvetően téves helyzetértékelésről valamint lelkes Amerika seggnyalásról tanúbizonyságot téve megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Szíriával. Az ellen a terrorizmus ellen "harcolnak" amelynek a magvát ők maguk ültették el és ők maguk öntözik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!