Michelangelo balkezes volt, de titkolnia kellett

2018. május 10. 13:54

Lehet, hogy rejtett balkezes volt a zseniális reneszánsz művész.

2018. május 10. 13:54

Michelangelo reneszánsz géniusz balkezes volt, bár fiatalkora óta jobb kézzel kellett festenie – erre az eredményre jutott Davide Lazzeri, a Firenzei Egyetem kutatója, aki tanulmányát a Clinical Anatomy című szaklapban mutatta be.

Michelangelo Buonarroti (1475-1564) jobb kézzel festett, de amikor erőt kellett kifejtenie, mint például a szobrászatban véséskor, a bal kezét használta – fejtette ki Lazzeri.

A kutató összevetette Michelangelo alkotás közbeni nyomástechnikáját egy új felfedezéssel, mely szerint a művésznek ízületi gyulladása volt, valamint Michelangelónak azzal az önkarikatúrájával, amelyet nemrég találtak a Victoria Colonnáról készített festményén, ahol láthatóan a jobb kezével fest.

Az elméletet alátámasztja Raffaello da Montelupo, Michelangelo asszisztensének életrajza, mely szerint a reneszánsz zseni valójában balkezes volt, a korabeli előítéletek miatt azonban ezt megpróbálta eltitkolni és csak olyan munkák esetében használta bal kezét, amikor kalapálásra, vésésre és faragásra volt szükség.

Akkoriban elsősorban az egyházzal szoros együttműködésben alkotó művészeknek kellett elrejteniük balkezességüket, ugyanis sok elítélőt mondtak a balkezesekre, például hogy az ördöggel állnak szövetségben. Szakértők szerint a balkezesség hátterében az agy szerveződésének egy sajátos formája áll.

(MTI)

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2018. május 12. 17:12
Valószínűleg Michelangelo is un. " kétkezes" volt, mint ahogy Leonardo is.
Dénia
2018. május 12. 11:36
Naésakkor mivan. Régebben láttam egy filmet, ami pont erről szólt, a jobb-bal kezességről. Bemutattak érdekességképpen egy nőt, aki festőművész volt, vagy grafikus, már nem is tudom, akinek az volt a különleges tulajdonsága, hogy mindkét keze jobbkéz volt gyakorlatilag. Rajzolni, festeni mindkét kezével tudott, egyszerre is, a jellegzetes, mérhető hétköznapi funkciókban meg hol az egyik keze volt jobb, amit az adott műveletre mindig használt, hol a másik. Ilyen van.
kérdés
2018. május 12. 00:56
Az íjazással kapcsolatban van még egy érdekesség. Most a hagyományos reflex íjakról van szó, nem az újkori high-tech csodákról. Sem egy vadász, sem egy harcos nem tudhatta merről jön a vad, vagy az ellen, tehát sokkal ésszerűbb feltételezni, hogy igenis kétkezesnek oktatták ezeket a tevékenységeket, hiszen az életük, az élelmük múlott rajta. De gondolom minden kézmíves tevékenység is ilyen. Az írás sokkal későbbi tevékenység, nem is annyira elterjedt volt sokáig, hogy annyira berögzült volna az öröklődésbe. Ráadásul mindenféle rúnákat, rovásokat használtak sokáig mindenféle sor és oszlopkombinációban, tehát nem kellett kizárólagosan egyoldali kézhasználathoz kötni. Még azt is el tudom képzelni, hogy az újkor latin betús írásnál, egyfajta státuszszimbólumként került csak be az oktatásba a jobbkezesség....vagy azoknak a szakmája lett, akik nem voltak kétkezesek, így elég ügyesek :-) No, jó éjszakát!
kérdés
2018. május 12. 00:40
Ja, meg amikor műszerész voltam, mindig velem csináltatták a forrasztásokat. Később kiderült, hogy azért, mert a kétkezesek jobban tudják az ilyen típusú munkákat csinálni. Ui. nálam kialakult egy kétkezesség. Azt tudom, hogy kiskorban kétbalkezesnek szídtak otthon, és rengeteget gyakoroltattak, például rajzolni, varrni, kötni, horgolni, de jobb kézzel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!