Szivacsokra buknak a nőstény delfinek

2017. november 21. 22:27

Nagy tengeri szivacsok segítségével csábítják a nőstényeket a hím púposhátú delfinek egy nemzetközi kutatócsoport megfigyelései szerint.

2017. november 21. 22:27

A Perthben lévő Nyugat-Ausztráliai Egyetem (UWA) és a Murdoch Egyetem, valamint a Zürichi Egyetem kutatói egy évtizeden át figyelték az Ausztrália északnyugati partjainál élő delfinek viselkedését, és figyeltek fel a furcsa udvarlási szokásokra.

Dokumentálták, hogy az ausztrál púposhátú delfin (Sousa sahulensis) hímje nagy tengeri szivacsot visz ajándékba a nőstényeknek, emellett hangokkal is próbálja elcsábítani. Ez az első alkalom, hogy ilyen viselkedést rögzítettek ennél a fajnál. 

Először arra lettek figyelmesek, hogy a hím delfin lemerül a tengerfenékre, elmozdít egy szivacsot, majd csőrén egyensúlyozva a nőstény felé löki, ahogy ez a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon olvasható. 

Az udvarlás során tárgyak használata a nem emberszabású emlősök esetében ritka. A delfinek esetében a kutatók szerint azt szolgálja, hogy a hím erejét és képességeit bizonyítsa.

Simon Allen, az UWA kutatója szerint az eredmények a púposhátú delfinek társas kapcsolatainak egy eddig ismeretlen szintjét bizonyították.

A következőkben a kutatók azt vizsgálják, hogy a szivacs ajándékozása és udvarlásban való alkalmazása növeli-e az egyén párzási sikereit.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Man dinner
2017. november 22. 08:06
Egy évtized kellett ehhez a megfigyeléshez. Nem volt unalmas?
kozmosz
2017. november 21. 23:27
"These Dolphins Are Using Sea Sponges as Tools" https://www.theatlantic.com/technology/archive/2014/04/these-genius-dolphins-are-using-sea-sponges-as-tools/361168/
kozmosz
2017. november 21. 22:51
Aztán a nőstény beszappanozza, és megfürdik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!