Nőnapi meglepetés: Magyarország jobb hely a dolgozó nők számára, mint Kanada vagy Ausztria

2017. március 08. 17:55

A The Economist által összeállított „üvegplafon index” szerint Magyarország az OECD-országok mezőnyének első harmadában, a kilencedik helyen szerepel, Belgium mögött és Kanada előtt. Anyai juttatásokban és menedzseri pozíciókban nagyon jól állnak a magyar nők, igazgatótanácsi és parlamenti pozíciókban meg nagyon nem.

2017. március 08. 17:55
mandiner .

Az Economist 2017-ben ötödik alkalommal tette közzé nőnap alkalmából az általa kidolgozott „üvegplafon index” alapján felállított rangsorát. Az OECD-országok statisztikai adatai alapján összeállított listán a kilencedik helyen szerepel, megelőzve többek közt Kanadát, Ausztriát, Németországot és az Egyesült Államokat is.

Az index összeállítása során a nők felsőoktatási és munkaerőpiaci részvételét, fizetését, a gyermeknevelési költségeket, az anyasági és az apasági jogokat, a gazdálkodástudományi felsőoktatási jelenkezéseket és a vezetői pozíciókat vették figyelembe. Az egyes országok által elért index a tíz tényező súlyozott átlagából állt össze – minél a magasabb pontszám, annál inkább egyenlő elbánásra számíthatnak a nők a munkahelyükön az Economist szerint.

Skandináv élmezőny, ázsiai sereghajtók

A lista első három helyén Izland, Norvégia és Svédország végzett, 80 körüli index-szel, míg az utolsó hármon Törökország, Japán és Dél-Korea, mindannyian 40 alatti értékkel.

Magyarország az OECD-országok közül az első helyen áll a kisgyermekes anyáknak járó állami juttatásokban, és harmadik helyen a nők által betöltött menedzseri pozíciókban, a felsőoktatásban pedig 6,3%-kal haladja meg a nők aránya a férfiakét. Az Economist szerint hazánk két területen teljesít kiugróan rosszul, az egyik a nők részesedése a parlamenti helyekből (egy a tízből), a másik a nők aránya az igazgatótanácsokban (11 százalék).

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. május 07. 22:14
No, most lehet siránkozni a szegény elnyomott magyar nőkért Orbánbasi országában.
jolly77
2017. március 10. 19:00
Két bibliád: az Economist, és az OECD-kimutatások (remélem már esetben is..)
gabor7th
2017. március 10. 19:00
Ismerve a feminista hozzáállást 120%-ig meg sem állnak.
gabor7th
2017. március 10. 19:00
"A lista első három helyén Izland, Norvégia és Svédország végzett," És még egy kis szexuális izgalmat is kapnak a migránsoktól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!