Rétvári: Fejleszteni kell a szülészeti ellátást

2016. december 08. 07:11

Rétvári Bence Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérdésére reagálva elmondta: a kormány nemzetstratégiai célja a magyar családok gyarapodása, s ennek megfelelően a szülészeti ellátásnak a WHO vonatkozó irányelvei alapján történő fejlesztése prioritást jelent a kabinet számára. A Népesedési Kerekasztal javaslatai között szerepel az önálló szülésznői várandósgondozás megteremtése.

2016. december 08. 07:11

A kormány nemzetstratégiai célja a magyar családok gyarapodása, s ennek megfelelően a szülészeti ellátásnak a WHO vonatkozó irányelvei alapján történő fejlesztése prioritást jelent a kabinet számára - közölte Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára a szocialista Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérdésére. Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kiemelte: a cél olyan ellátás elősegítése, ahol a középpontban a nő és a magzat, illetve újszülött áll, azon alapelv mentén, hogy a várandós nő nem beteg, és a várandósság nem betegség.

Nagyon fontos szerepet töltenek be a várandósság és a szülés során az anyát ért tapasztatok és élmények, azok hosszú távon is hatással lehetnek a további gyermekvállalási hajlandóságára, ráadásul az anya-gyermek kapcsolatára is - mutatott rá a parlamenti államtitkár, hozzátéve: ezen a téren már számos lépést tettek, amelyeknek hatására már észlelhető a demográfiai trend pozitív irányú elmozdulása. Ugyanakkor további intézkedések is szükségesek, ezért a munkát folytatják tovább.

Az államtitkár közölte: a Népesedési Kerekasztal javaslatai között szerepel az önálló szülésznői várandósgondozás megteremtése. Ennek jogszabályi hátterét a várandósgondozásról szóló Emmi-rendelet biztosítja, mely lehetővé teszi, hogy az alacsony rizikójú várandósság esetén a várandós nő szülésznőt válasszon a várandósgondozás felelős személyeként. Magas rizikójú várandósság esetén a gondozást továbbra is kizárólag szülész-nőgyógyász szakorvos végezheti, a védőnő és a háziorvos közreműködésével.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2016. december 28. 12:31
Még több cigányt a Fidesznek. Szebb Jövőt!
gwrf
2016. december 10. 09:14
nehéz rangsorolni, de mégiscsak te vagy jó eséllyel a mandi legelcseszettebb idiótája. Már ha komolyan írtad, amit, és nem csak diktálta valaki.
Apáczai
2016. december 10. 09:14
Ez igaz, ám a rizikófaktorral születő gyerekeket jeentős hányadában a jól hangzó, ám nagyon kártékony magzatvédő vegyszerek idézik elő. Nem véletlen, hoigy azUSA és Mo-on kívül sehl sem enedik, hogy az egyébként életképtelen magzaokat világra segítsék, súlyosan lerontva az adottnépesség életrevalóságának és értelmi színvonalát. Utána meg sopánkodunk, a gyenge teljesítmének miatt. A népesség deficitet rég megállthatta vona a kormány, ha lenne bátorsága határozottan kiálli a magzatgyilkossággal szemben. De egyelőre nem teszi, és ezzl akarva-akaratlan hozájáruk ahhoz,hogy a ptenciális újszülötteinkne csak a fele látja meg a napviláot. A másik fele a szeméttelepeken végzi. Nb. az esküszegő gyilkos orvosok közreműködésével!
csuka
2016. december 08. 20:38
Rétvári az ügyeletes hülye: "A KDNP politikusa gyorsan ki is osztott magának egy vállveregetést: szerinte a kormány intézkedéseinek köszönhetően 2011-től folyamatosan javultak a foglalkoztatási mutatók, a jelenlegi 72,4 százalékos foglalkoztatási ráta a korábbi évek átlagához képest 2,6 százalékkal magasabb. Ezzel szemben a valóság az, hogy a közfoglalkoztatottakat nem számítva csupán 5000 fővel dogoznak többen mint 2008-ban. Ráadásul az egyébként is alacsony jövedelmek agyonadóztatása miatt mintegy 500 ezer, főleg nyelveket beszélő szakképzett honfitársunk távozott külföldre az utóbbi néhány évben. A foglalkoztatottság tehát elsősorban a közmunkaprogram bevezetése miatt emelkedett, ez pedig nem igazán ad okot az örömre." /alfahir/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!