Az önállóvá válás igénye és ideje a mai fiataloknál

2016. december 13. 22:36

Az elmúlt évtizedekben a fiatalok számára fontosabbá vált az önálló otthon megteremtése,mint a tanulmányaik befejezése vagy a családalapítás.

2016. december 13. 22:36

A magyar fiatalok átlagosan 27,4 évesen költöznek el a szülői házból. A KSH adatai alapján az elmúlt tíz évben 280 ezerre tehető azon háztartások száma, akik első önálló otthonukba költöztek, háromnegyedüknek ez az első önálló lakástulajdont is jelenti. A dél-európai országokban a harminc év alatti fiatalemberek négyötöde él a szüleivel, ami azt jelenti, hogy később repülnek ki a szülői fészekből.

„Az első otthont keresők többsége használt lakást vásárol, és átlag 9 millió forintot költ az ingatlanszerzésre. Csak hetedük engedheti meg magának az új lakást vagy építkezést, ők kétszer ennyiből gazdálkodnak. Az elmúlt években dinamikusan növekvő ingatlanárak nem könnyítették meg a helyzetüket. A lakástámogatások jelenthetnek nekik opciót, harmaduk családi támogatást is igénybe vesz” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A statisztikák alapján a második lakás 3-3,5 millió forinttal kerül többe az elsőnél. A szakértő szerint a magasabb árat a nagyobb lakásra váltás is indokolhatja, ami mögött elsősorban a fiatalabbak körében a családi okok, így például az összeköltözés, gyermekvállalás sejthető. Mindazonáltal az első otthon megszerzése nagyban meghatározza, hogy később milyen lakáspiaci utat jár be egy háztartás, érdemes tehát már a legelső ingatlant is befektetési szemmel, célzattal vizsgálni.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!