Ami jó az erdélyi magyaroknak, az jó a románoknak is

2016. október 28. 19:15

Decentralizálásról és szubszidiaritásról beszélünk, amikor követeljük, hogy az adóink ne Bukarestet gazdagítsák. A külügyi és védelmi területeken kívül nem indokolt Bukarestben központosítani. Úgy gondoljuk, hogy ami jó Erdélynek, az jó Romániának. Ami jó a történelmi régióknak, az jó Romániának.

2016. október 28. 19:15
Kovács Péter

„Decentralizálásról és szubszidiaritásról beszélünk, amikor követeljük, hogy az adóink ne Bukarestet gazdagítsák. Azt kérjük, amit mindig is kértünk: építsük le a központosított államot, bízzunk meg a helyi és megyei önkormányzatokban, adjunk át minden lehető hatáskört és az ezzel járó forrásokat. A külügyi és védelmi területeken kívül nem indokolt Bukarestben központosítani. Úgy gondoljuk, hogy ami jó Erdélynek, az jó Romániának. Ami jó a történelmi régióknak, az jó Romániának.

Időről időre kitör a nacionalista, RMDSZ-ellenes őrület, kikiáltanak minket minden elképzelhető rossz forrásának. Most is ez történik. Ilyenkor mindenki »elfelejti«, hogy az RMDSZ javaslatára csökkent a rezsiként kifizetett víz általános forgalmi adója 9 százalékra. Vagy mi értük el, hogy a gyermeknevelési segély nem lehet kevesebb a minimálbérnél. Az RMDSZ indította el az Országos Lakásépítési Ügynökség (ANL) otthonteremtési programját. Vagy mi hoztuk létre a Roncsautó és a Zöld Ház programokat. Az RMDSZ érte el, hogy jövedelmi adónk 2 százalékát civil szervezetek támogatására irányíthatjuk. Ezek, és még sok más, mind olyan eredmény, ami jó a magyaroknak, a románoknak, Erdélynek és Romániának. Erről is szól a Szövetség munkája.

26 éve olyan Erdélyt akarunk építeni, ahol jó élni, ahol biztonságban tudjuk családjaink, ahol nincsenek veszélyben jogaink és javaink. A mi tervünk Erdélyre vonatkozik, Erdély jövőjét építi. Bátran valljuk, hogy ami jó Erdélynek, az jó Romániának is. Ami pedig jó az erdélyi magyaroknak, az jó a románoknak is. ” 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sgt.ELIAS
2016. október 31. 08:49
"Bátran valljuk, hogy ami jó Erdélynek, az jó Romániának is. Ami pedig jó az erdélyi magyaroknak, az jó a románoknak is. ” Ez olyan, mintha egy román politikus mondta volna. Vagy az is mondta ? :-)
szalard
2016. október 29. 10:55
A kedves magyarországi olvasók ne engedjék magukat megtéveszteni ez által a magyarellenes rmdszes által. Ez a decentralizációs szöveg, amit mostanában az erdélyi magyarság bukaresti árulói mostanában ismételgetnek, nem egyéb egy választási jelszónál, amelyet eszük ágában sincs megvalósítani. Ezt csak a Bukarestet megutáló néhány román szavazó pecsétjéért találták ki. Mert ugyebár a drága udemeré (mi jobboldali erdélyi magyarok már csak a párt román kezdőbetűivel nevezzük őket, mert teljesen lefeküdtek a bukaresti magyarellenes román politikának) nem akar összefogni a magyar Erdélyi Magyar Nemzeti Párttal, mert az túl magyar számukra, és őszintén követeli az autonómiát, és tudva, hogy nem az EMNP nélkül nincs nagyon esélyük bejutni a bukaresti parlamentbe, románokkal akarják pótolni a megfogyatkozott szavazótáborukat. Az rmdsz híd-mosztosodik. Nem fog össze magyar nemzeti pártokkal, de annál inkább románokkal. Ez a Kovács Péter pedig az egyik legballiberálisabb erdélyi politikus, egy Markó Béla fiatalabb változatban.
Ellensúly
2016. október 28. 23:17
Bizonyos szinten igaz, mert például egy erdélyi autópálya jó lenne magyarnak, románnak egyaránt. De vannak dolgok, amelyekben ellenérdekelt a két fél. Bármilyen szép dumák hangzanak el a megbékélésről, az egymásra utaltságról, a közös jövőről, az összefogásról, ez mégiscsak egy zéró összegű játszma: vagy a románság, vagy a magyarság. Nekik alapvető érdekük a magyar kultúra kiirtása a megszerzett területekről. Ioan Slavici már a 19. században megmondta, hogy a románság nem érdekelt a megbékélésben, ők a konfliktust keresik. Azóta pedig a folyamatos, rendszereken átívelő állami propaganda miatt csak nőtt bennük a magyarellenesség. A magyarok pedig nyilván nem vágnak jó pofát a gyűlölethez, az etnikai elnyomáshoz, a hagymakupolás honfoglaláshoz.
alex.leopardi
2016. október 28. 22:24
nem értek egyet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!