Így ismerd fel a rejtőzködő asztmát

2016. október 06. 23:15

A asztma tüneteit kezdetben sokan félreismerik, ám ez a tévedés komoly következményekkel járhat! Mire figyeljünk oda?

2016. október 06. 23:15

Az asztma a légutak egyik gyakori krónikus gyulladásos betegsége. Tünetei időszakosan, gyakran már gyermekkorban, bizonyos provokáló tényezők hatására jelentkeznek. Súlyosabb esetben fulladásos panaszokkal jár, ám enyhébb változatai többnyire rejtve maradnak, mert a tünetek nem különösebben súlyosak, és többnyire maguktól el is múlnak.

A kamaszok, fiatal felnőttek esetében gyakran előfordul, hogy a kezdeti tüneteket félreismerik, nem tulajdonítanak azoknak jelentőséget, emiatt orvoshoz sem jutnak el idejében. Milyen jelekre kell figyelni? Asztma lehet a háttérben, ha

  • sportolás utáni köhögés lép fel,
  • az általános terhelhetőség csökken (hamarabb kifullad a beteg),
  • alvászavarok jelentkeznek,
  • a megfázásos betegségek nehezen, lassan gyógyulnak,
  • mellkasi nyomás-érzés esetén.

A nem kezelt asztma idővel súlyosbodik. A fiatal a kellemetlenségek miatt abbahagyja a mozgást, a sportot, kerüli az erőkifejtést, ami elhízáshoz és egyéb betegségekhez vezethet. A modern gyógyszereknek köszönhetően az asztmás betegek is teljes életet élhetnek, akár profi sportolóvá is válhatnak.

 

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!