Az állami ösztönzők hatására szárnyal az új lakások piaca

2016. szeptember 13. 20:34

Az elmúlt 8 hónapban közel 7000 új lakás épült a fővárosban. A család.hu írása szerint jövőre további élénkülés várható.

2016. szeptember 13. 20:34

A LAKÁS 2016 kiállítás megnyitóján a szakértők egyetértettek abban, hogy az év eleje óta szárnyal az újlakás-piac, és ez valószínűleg jövőre sem lesz másképpen.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője kiemelte, hogy Budapesten az év első nyolc hónapjában 210 új projekt keretében mintegy 6800 társasházi lakás jelent meg a kínálatban, emellett közel 40, összesen kb. 7500 lakást tartalmazó beruházás van előkészítés alatt.

A mostani időszakot — hasonlóan az ezredfordulón történtekkel — az állami ösztönzők (csok, áfavisszatérítés, áfacsökkentés) élénkítik, amelyek a már amúgy is fellendülő keresletet támogatják.

Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója elmondta, hogy jelenleg a befektetői vevők dominálnak, de a következő öt évben közel százezren terveznek saját célra új lakást venni. A szakember emlékeztetett arra, hogy az ingatlanpiacot világszerte a zéró kamatok időszaka indította be, Magyarországon ehhez járult hozzá az áfacsökkentés, a csok hatása pedig még kérdéses.

A saját célra vásárlók sincsenek kevesen, hiszen egy felmérés szerint Budapesten és a vidéki nagyvárosokban a következő öt évben közel százezren tervezik új építésű lakás vásárlását, 80 százalékuk saját célra — zárul a család.hu összefoglalója.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!