Egymásnak adták a kilincset a támogatók a Clinton vezette külügyben

2016. augusztus 24. 08:58

Külügyminisztersége alatt magántalálkozóinak és telefonhívásainak több mint felén a Clinton Alapítványt is támogató személyekkel egyeztetett Hillary Clinton – írja az AP. A cikk ismét arra világít rá, hogy a külügyminisztérium munkája egybefonódott a Clinton Alapítvány tevékenységével. Donald Trump szerint ez is bizonyítja, hogy Clinton alkalmatlan közhivatal ellátására, mert a saját gazdagodására használná ki.

2016. augusztus 24. 08:58

Hillary Clinton külügyminiszterként nem hivatalos, tehát nem kormányzati tisztviselőkkel, illetve külföldi diplomatákkal folytatott találkozóinak több mint felén a Clinton Alapítvány támogatóit fogadta – írja az AP. A hírügynökség a százötvennégy ilyen jellegű találkozóból és telefonhívásból nyolcvanöt olyat talált, amikor a külügyminiszter a Clinton Alapítvány kisebb-nagyobb támogatóit fogadta. A Washington Post kedden számolt be arról Clinton asszisztensének emailjei alapján, hogy a Clinton Alapítványhoz köthető személyek milyen könnyen hozzáfértek a külügyminiszterhez.

A nyolcvanöt személy összesen 156 millió dollárt adott a Clinton alapítványnak, köztük húsz olyan is van, akik egymillió dollár fölötti összeget adakoztak. Az AP szerint törvénysértés nem történt, de az adományozások és a találkozók összefüggése tovább erősítheti azt az elképzelést, hogy ha valaki találkozni akart Clintonnal valamilyen ügyben, akkor nem ártott, ha korábban adományozott pénzt az alapítványnak. Az AP azokat a külföldi diplomatákat sem számolta bele az összesítésbe, akiknek országai egyébként szintén adományoztak az alapítványnak.

Az AP egyik bővebben kifejtett példájában egy egy Nobel-békedíjas bangladesi közgazdászról ír, Muhammad Yunusról, akit országában több vád és támadás ért 2010-ben, és aki egyébként a Clinton Alapítványnak 2005-től kezdve több százezer dollárt adományozott. Yunus a bangladesi kormány támadásai nyomán kérte Clinton segítségét, aki konzultált is az ügyben a régió szakértőivel, ettől függetlenül Yunust a bangladesi kormány sikeresen mondatta le bankja éléről.

A Clinton-kampány szerint az AP cikke eltorzítja a tényeket. Donald Trump, a republikánus elnökjelölt arról beszélt, hogy Clinton alkalmatlan közfeladat ellátására, mivel világos, hogy külügyminiszterségét is személyes gazdagodására használta fel. Az alapítványt ért támadások nyomán egyébként Clintonék bejelentették: ha Hillary Clinton nyeri a választást, akkor Bill Clinton minden tisztségéről lemond az alapítványnál, ami a továbbiakban csak amerikai állampolgárságú magánszemélyektől fog adományokat elfogadni, jótékonysági programjait pedig más szervezeteknek szervezi ki.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2016. augusztus 25. 01:22
És? Nem futsalozhat mindenki, hogy a csapattársaival dolgozzon...
hátakkor
2016. augusztus 24. 12:58
BTK, befolyással való üzérkedés.
kulakman
2016. augusztus 24. 12:52
Amilyen arcokat vág ez a nő, csak Gyurcsány tud vele lépést tartani, esküszöm ha a nejem lánykorában ilyen pofákat vágott volna mint ez a némber ma már öreglegény lennék!
Megtalálta
2016. augusztus 24. 11:27
Az eddigi legkorruptabb amerikai kormányzás még csak most fog elkezdődni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!