Jól járt velünk Magyarország pénzügyi megmentője

2016. július 27. 17:09

Nemrég még a magyar államadósság több mint 10 százaléka fölött rendelkezett, de mára alig maradt magyar állampapírja a Franklin Templeton alapnak, amely az unortodoxia éveiben végig kitartott Magyarország mellett. Több száz milliárd forintot nyert a magyar bizniszen a Templeton, de az üzlet mindkét félnek megérte.

2016. július 27. 17:09

A Portfolio elemzésben mutatja be, hogyan alakultak a Franklin Templeton pénzügyi alap magyarországi érdekeltségei.

2014-ben még közel 12 milliárd dollárt ért a Templeton hazai portfoliója. A cég egy időben a magyar államadósság több mint 10 százaléka fölött rendelkezett. 2015 elejétől azonban intenzíven leépítette magyarországi kitettségét a cég. Idén június végére mindössze 48 millió dollárnyi magyar állampapírja maradt a cégnek, vagyis a Templeton gyakorlatilag kivonult Magyarországról. A Portfolio rámutat: a Templeton eladásai egybeestek az MNB önfinanszírozási programjának tavalyi és idei lépéseivel. 

Közel 700 milliárd forintnyi kamatot fizettünk

A Portfolio számításai szerint a globális likviditásbőség és az alacsony kötvényhozamok idején kifejezetten jól keresett az alapkezelő a magyar portfólión. A forintkötvények esetében átlagosan 7,5-8 százalékos éves hozamot érhetett el a társaság, míg a devizakötvényeken dollárban vagy euróban kereshetett ugyanennyit.

A portál szerint az öt és fél év alatt a magyar állam majdnem 680 milliárd forintnyi kamatot fizetett ki összesen a Franklin Templetonnak, ebből 358,8 milliárd esett a forintkötvényekre, 308,2 milliárd a devizakötvényekre, 12,1 milliárd pedig a diszkont kincstárjegyekre. 

A forintkötvények esetében összesen 2203,3 milliárd forintot fektetett be az amerikai cég, majd 2707,7 milliárdot vett ki, vagyis a teljes időhorizonton 22,9 százalékos hozamot ért el a befektetéseken.

Inkább a Templeton, mint az IMF

A Portfolio szerint a magyar állam a Templeton-biznisz kezdetén kényszerhelyzetben volt, el kellett fogadni az üzletet. Az alternatíva az EU-IMF megállapodás lehetett volna, de a kormány ebből nem kért.

A cég tavalyi intenzív kivonulása a Portfolio szerint mindkét fél érdeke volt, hiszen a Templeton már nem tudott komoly nyereséget elérni a magyar kötvényeken. A magyar állam le tudta váltani ezeket a kötvényeket olcsóbb finanszírozásra, és csökkenteni tudta az ország sérülékenységét azzal, hogy a külföldi szereplő kezében koncentrálódó jelentős állomány többnyire a magyar bankok és a háztartások kezébe ment át. 

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2016. július 28. 10:43
A FIDESZ/DSZ MAFFIA segít a másik maffia vezérnek: „Az ügyészség azonban "valamiért" annyira nem tartotta fontosnak a levelet, hogy az be sem került a bíróságra benyújtott anyagok közé. Létezéséről mindössze a házkutatási jegyzőkönyv és ez a feljegyzés árulkodik. Vizoviczki Lászlót nem sokkal a levél lefoglalása után, 2013. május 30-án kiengedték a börtönből, házi őrizetbe került. Ennél beszédesebb tény talán nem is kell arra nézve, kihez érdemes szívhez szóló levelet fogalmazni, ha az ember nagymenő gengszterként nem a kóterben óhajtja végigizgulni az ellene folyamatban lévő eljárást.” http://alfahir.hu/negyedmilliardert_mehet_haza_vizoviczki
smarton
2016. július 28. 10:42
Matolcsy nagyon jó!
derakin
2016. július 28. 08:32
Eszméletlen mennyire nem látjátok át ezeket a folyamatokat. Ebben kell elmerülni a korrekt alap kialakításához: Quantum International PLC/Elliott Capital Soros Fund Management LLC Franklin Templeton Investments Elliott egy hullazabáló, soros egy szélhámos, Templeton meg egy klasszikus üzleti formáció. Ha jön az IMF USA irányít mindent: politika + gazdaság. Soros hullámzásokat és viharokat hoz, ha bedöl a piac kaszál és a hullákat Elliott zabálja fel. Ha épp hogy túléli a sorosvihart, akkor lehet választani, Templeton aki haszonnal de épít vagy IMF aki belepofázik mindenbe látszólag olcsóbban.
balbako_
2016. július 27. 18:01
Üzletember volt. Kihasználta, hogy Gyurcsányék csődbe vitték az országot és hatalmas pénzt kaszált. Viszont nem állt útjába annak, hogy talpra álljunk. (Ha egy Sorosféle hiéna markába kerültünk volna nem engedte volna, hogy konszolidálódjunk) Amikor látta talpra álltunk akkor is korrekten nem egyszerre piacra dobva vonta ki a pénzét tőlünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!