Szaúdi külügyminiszter: törölni kell az intoleráns imámok státuszát

2016. május 28. 18:37

Ellenőrizni kellene az imámokat Németországban is, aki pedig intoleránsat prédikál, annak törölni kellene a státuszát. Mindezt Szaúd-Arábia külügyminisztere mondta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában. Adel al-Dzsubeir beszámolt arról is: a szaúdi kormány kontroll alatt tartja, mit mondanak az imámjaik a mecsetekben.

2016. május 28. 18:37

Cáfolta a szaúdi külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ), hogy imámokat küldenének külföldre. Adel al-Dzsubeir elmondta, országa nem tehető felelőssé azért, ha most radikalizálódás tapasztalható ott, ahol 50 évvel ezelőtt építettek egy mecsetet. A külügyminiszter hangsúlyozta: országa az elsők között volt, amely a törvény erejével tiltotta meg a szélsőséges cselekményeket, akárcsak a dzsihádista csoportokban való részvételt, hasonlóan a pénzmozgást külföldi országok irányába, jószolgálati szervezeteken keresztül. „Kegyetlenül üldözzük azokat, akik ölnek, szélsőséges csoportokat finanszíroznak, vagy ezt lehetővé teszik. Százak ülnek börtönben ilyen okokból.” - fogalmazott Adel al-Dzsubeir.

 
A szaúdi külügyér beszámolt arról is, hogy országában ellenőrzik, mit mondanak az imámok a mecsetekben. „Ha mi ezt meg tudjuk tenni Szaúd-Arábiában, Németország is megteheti” - fogalmazott, hozzátéve: ha egy imám megérkezik egy országba, vízummal kell rendelkeznie és munkaengedéllyel. „Ha ez az imám intoleranciát prédikál, törölni kellene a státuszát.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2016. május 29. 14:47
Ezt már régen meg kellett volna lépni. Az angolok pl. a 2005-es terrortámadás óta korlátozzák a radikális imámok tevékenységét. Pl. nem engedik be őket a börtönökben lévő muszlimokhoz.
Gregorius
2016. május 29. 11:19
Nagyon helyes, különösen azért érdekes, mert ezt a szunniták talán "leghagyományőrzőbb" ágához (vahabiták) tartozó befolyásos vezető mondja.
választópolgár
2016. május 29. 10:03
Nagyon jó a szöveg csak tudjuk hogy szaúdarábia amerika által létrehozott és fenntartott műállam.
hartnesz
2016. május 29. 09:44
Állítólag a gyűlöletbeszéd nem törvényes! Ilyenkor hol a hatóság Németországban??? Miért csak akkor baj ha európai csinálja?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!