Ferenc pápa a párizsi klímakonferencia sikerét szorgalmazta

2015. december 06. 15:49

„Mindannyiunk és a jövőbeli generációk érdekében Párizsban minden erőfeszítést az éghajlatváltozás hatásának csökkentésére kell fordítani és ezzel egy időben a szegénységgel szembeni fellépésre” – mondja Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren a francia fővárosban tartott klímakonferencia kapcsán.

2015. december 06. 15:49

Erőfeszítésre és eredményekre szólította fel a Párizsban zajló klímakonferencia résztvevőit Ferenc pápa a vasárnap a Szent Péter téren mondott beszédében, hangsúlyozva, hogy az éghajlatváltozás negatív következményeinek enyhítése a szegénységgel szembeni fellépést is segíti. 

A katolikus egyházfő a december 11-én záruló nemzetközi klímakonferenciáról szólva kijelentette, hogy a Föld a közös otthonunk, s „mindannyiunk és a jövőbeli generációk érdekében Párizsban minden erőfeszítést az éghajlatváltozás hatásának csökkentésére kell fordítani és ezzel egy időben a szegénységgel szembeni fellépésre”

Ferenc pápa a teremtett világ védelméről májusban írt Áldott légy! című enciklikájából idézve azt kérdezte, „milyen világot akarunk átadni az utánunk következőknek?”

 A pápa a kedden kezdődő szentévvel kapcsolatban „megtérésre” szólította fel a keresztényeket. Úgy fogalmazott, megtérésre van szükség a „bezárt elmékben és kemény szívekben, amelyek benépesítik az emberiség mai sivatagjait”. Az egyházfő bátorságot sürgetett a „büszkeség és a versengés hegyeinek lealacsonyításához, a közöny és az apátia vájta szakadékok megtöltéséhez, a lustaságunk és kompromisszumaink által félrevezető ösvények kiegyenesítéséhez”.

A szentév főpróbája zajlott vasárnap a római Szent Péter téren, ahol a terrorizmus veszélyétől való félelem és a rendkívüli biztonsági intézkedések ellenére harmincötezren hallgatták Ferenc pápát. A becslések szerint kedden százezren vesznek majd részt a Szent Péter-bazilika szent kapujának megnyitásán.

A Szent Péter térre tartó zarándokokat először a térre vezető utcákban kialakított „kapuknál” ellenőrzik, majd a Szent Péter térre való belépéskor, ahol fémdetektorral átvizsgálják a táskákat is.

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Energetikus
2015. december 17. 21:08
A tömjén füstje antidepresszáns hatású ...
Morgen
2015. december 17. 21:06
A sakkfigura a pápa mellett telitalálat.
Zsolt75
2015. december 17. 21:06
Tényleg az öklét rázza, vagy rosszul látom?
szamossy dezső
2015. december 17. 21:05
Ferenc pápa beszéljen már végre KRISZTUSRÓL!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!