Kitartunk a közmunkaprogram mellett

2015. június 18. 20:09

Az EU tagországainak szakminiszterei elismerték a foglalkoztatás bővítése terén elért magyarországi eredményeket, azonban vitatták, hogy a közmunkaprogram hosszú távú megoldást nyújtana a versenypiacra beilleszkedni kívánóknak. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felelős államtitkára kijelentette: amíg szükség van rá, kitart az ország a közmunkaprogram mellett.

2015. június 18. 20:09

Elismerték a magyar kormánynak a foglalkoztatás bővítése terén elért eredményeit az Európai Unió tagországainak szakminiszterei a foglalkoztatási, szociálpolitikai, egészségügyi és fogyasztóvédelmi tanács (EPSCO) csütörtöki luxemburgi ülésén elfogadott dokumentumban – közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság az ülésen bemutatta a tagállamoknak tett legfrissebb, úgynevezett országspecifikus ajánlásait tartalmazó dokumentumot. Mint Novák Katalin mondta, a bizottság ebben a dokumentumban számos ponton elismerte a magyar kormány elmúlt éves munkáját. Kiemelte, hogy az utóbbi időszakban jelentős mértékben csökkent a munkanélküliség Magyarországon, pozitívak a gazdasági mutatók, a költségvetési hiány pedig fenntartható módon alacsony szintű.

Novák Katalin ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy a magyar kormány szeretné mielőbb elérni az uniós foglalkoztatottsági szintet, végső soron pedig a teljes foglalkoztatottságot. Az ülésen ugyanakkor voltak vitás kérdések. Az Európai Bizottság elsősorban a közfoglalkoztatási programot bírálta, vitatva, hogy az hosszú távú megoldás lenne, amely segíti a visszailleszkedést a munkaerőpiacra.

Az államtitkár elmondta, hogy ebben a kérdésben nem kívánnak engedni, a közfoglalkoztatási program ugyanis szerinte rendkívül sikeres eszköznek bizonyult, amely sokat segített olyan hátrányos helyzetű területeken is, ahol a versenyszféra nincs jelen. „Amíg szükség van rá, kitartunk a közfoglalkoztatás eszköze mellett” – jelentette ki.

A tanácskozáson, amelynek napirendjén elsősorban foglalkoztatási és esélyegyenlőségi témák szerepeltek, szóba került egy, a nemek közti egyenlőségről szóló európai uniós közös stratégia kérdése is. Novák Katalin leszögezte, hogy a jó családpolitika hozzájárul a nők érvényesüléséhez, és kijelentette, hogy Magyarországon a női foglalkoztatottság aránya történelmi csúcsponton van. Elmondta, sok helyen probléma, hogy a férfiak és a nők nyugdíjában jelentős különbség van, Magyarország azonban ebben a tekintetben az európai élmezőnybe tartozik.

*

Fotó: PécsMa

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2015. június 19. 11:49
Na ebben bíztam. Van mi mellet kitartani. Közmunka program, rezsicsökkentés. Készséggel elismerem, hogy a közmunka programnak vannak előnyös vonása (a segélyért kézzel kell kapirgálni pécsett a járda szegélykövei közül kinövő gazt). De ezt munkaviszonynak, alkalmazásnak hívni ... hát erősen felcsutos!
katus
2015. június 19. 00:03
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xat1/v/t1.0-9/11536132_707080389438587_4078797458445956703_n.jpg?oh=6a01e45fb2bc7adbdaba56740ea8336e&oe=56285484
Pál Pusztai
2015. június 18. 22:14
" Amíg szükség van rá kitartunk a közfoglalkoztatás eszköze mellett."-------------na akkor még vagy 20 évig csinálhatjátok. Ez közrabszolga munka statisztikai eredmény javítás végett. Valódi gazdasági tevékenységhez annyi köze van mint Rasinak a saját lábon álláshoz.
vakhangya5
2015. június 18. 21:52
Tessék a közmunkásoknak minimálbért fizetni és az összes járandóságot megadni ami a minimálbérhez tartozik és majd utána tessenek pofázni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!