Engedély nélküli emberkísérlet zajlik Zacher Gábor szerint

2015. április 15. 04:46

A bűnözés és a bűnüldözés harcában régi igazság, hogy a törvény képviselője mindig hátrányban van: megpróbálja felderíteni az újabb és újabb trükköket, de a kezdeményezés a bűnöző kezében van. A drogterjesztésben sincs ez másként, viszont itt a tét gyakran tájékozatlan fiatalok élete. Az Inforádióban Zacher Gábor nyilatkozott a veszélyekről annak kapcsán, hogy újabb hat dizájner drog került a tiltott pszichoaktív anyagok listájára.

2015. április 15. 04:46

A lista arról szól, hogy felsorol bizonyos szereket, szertípusokat, amelyekkel kapcsolatban a kereskedelem, az előállítás, az átadás mind mind büntetendő, a használat tulajdonképpen nem"- magyarázta a Honvéd Kórház főorvosa. Zacher Gábor úgy fogalmazott: „a lista egyfajta Damoklész kardja részben az előállítóknak, részben a kereskedőknek, vagyis ha ők megbuknak ebben a történetben, akkor annak lehet akár komoly következménye is." Hozzátette azonban: „a számadatok azt mutatják, hogy az évi körülbelül hatezer rendőrségi eljárás, ami indul, elenyésző mennyiség a szerhasználathoz, a kereskedelemhez képest." A toxikológus hangsúlyozta, hogy a Magyarországra bekerülő kábítószer mennyiségének legfeljebb 4-5 százaléka kerül lefoglalásra, vagyis elég jelentős mennyiség bejut az országba. A szakember közölte: „a listák jók, ha vannak, segítenek elsősorban a törvénykezésnek és a szakértőknek, de nem szabad tőlük csodákat várni."

 
Az új dizájner drogokkal kapcsolatban Zacher Gábor elmondta: „furfangos - általában ázsiai, leginkább kínai - vegyészek állítják elő az újabb és újabb szereket. Becslések szerint ezek két-három hét alatt bejutnak a Távol-Keletről az Európai Unióba, ahol akár fél évig is ott vannak abszolút legálisan, amíg lebuknak. Ezt követően kezdődik el egy vizsgálat, ami alapján listára kerülhetnek a szerek, magyarán szólva a szakma körülbelül két-három éves lemaradásban van." „Ez hihetetlen gáz" - fogalmazott a Honvéd Kórház főorvosa. „Mert ha belegondolunk abba, hogy amikor van egy ígéretes molekula egy gyógyszerkutatóban, amiből magas vérnyomás, cukorbetegség, daganat elleni szer lesz, ott bizony öt-hat évet is végigvárnak, mire eljuthat odáig, hogy bekerül a kórházi vagy patikai forgalomba. Itt pedig az elkészítését követően, gyakorlatilag azonnal kikerül a piacra, vagyis engedély nélküli emberkísérlet zajlik. De mindaddig, amíg el lehet adni egy szert, lesz rá kereslet, addig a piac is működni fog."
 
*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csíksomlyai
2015. április 16. 12:18
Ez is Magyarország. Jó hosszú riport, és egyre szomorúbb. Lehet olvasni, s szeretni gyermekeinket, hogy unokáink ne drogozzanak. http://index.hu/belfold/2015/04/16/dizajnerdrogdalun/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!