„Rákban a legjobb meghalni” – az év legdurvább provokációja?

2015. március 05. 02:52

"Fölösleges „milliárdokat pazarolni” rákkutatásra, amikor ez a legjobb módja a halálnak. Mielőtt nekünk esne mindenki, gyorsan leszögezzük, ezt nem mi állítottuk, hanem egy neves orvos, a British Medical Journal volt főszerkesztője."

2015. március 05. 02:52
Kívül tágasabb

A demenciában szenvedők hosszú, lassú halála lehet a legszörnyűbb, hiszen lassan kitörlődik a tudta, igaz, amikor elérkezik a halál, az már csak egy könnyű csók. Ha szervi betegségünk van – legyen az légzőszervi, szív- vagy veseelégtelenség – túl sok időt kell kórházban töltenünk, doktorok kezei közt. Rákban meghalni a legjobb, ez áll a legközelebb ahhoz a halálhoz, amit Buñuel vágyott magának, és amiben meg is halt. Marad időd elbúcsúzni, visszatekinteni az életedre, utolsó üzeneteket hagyni, talán arra is, hogy még egyszer ellátogass számodra fontos helyekre, meghallgasd kedvenc zenéidet, szerelmes verseket olvass és felkészülj arra, hogy teremtőddel találkozz vagy élvezd az örök feledést. Elismerem, hogy ez a halál romantikus szemlélete, de szeretettel, morfiummal és whiskyvel elérhető. De ehhez távol kell tartani magunkat a túlzottan ambiciózus onkológusoktól, és be kell fejeznünk több milliárd font elpazarlását a rák ellenszerének megtalálására, hogy azzal annyit érjünk el, hogy esetleg még szörnyűbb halállal haljunk.

 

*Az anyag megjelentetését a Splendidea Communications Kft. támogatta

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2018. szeptember 25. 01:02
Aki ezt a sok butaságot itt összehányta csak egyet nem vett figyelembe: a rák nem csak 70-80 fölötti embereket támad meg, hanem erejük teljében lévő fiatalokat és gyerekeket is. Őket is hagyják meghalni a spórolás jegyében?
Apáczai
2016. október 08. 11:44
De ha már a "jó" halál szóba kerül: nos ha szerető, gondos család vesz körül életünk utolsó óráiban, talán az a legjobb. Ezéert azonban tenni is kell, egy életen keresztül. A szingli meg az örökösen önmegvalósító erre nem számíthat. Ehhez egy szép család kell. De nagyon.
duzur
2016. október 08. 11:42
Nekem a hirtelen szívhalál szimpatikusabb. Ha valakinek igénye van még dolgokat, kapcsolatokat az életében lerendezni, azt felesleges halogatni hisz bármikor meghalhatunk... A legrohattabb a félelem és egy rák-diagnózis már maga a rémület. Sajnos a fájdalom-csillapítást se végzik mindig és mindenütt optimálisan, ami pedig adott esetben, a legfontosabb. A demencia sokszor nem annyira az érintettnek szörnyü, mint inkább a vele együttélöknek. Édesanyám majd 10 évig volt dement, ami több nyugalmat jelentett számára, hisz már semmit nem értett a hírekböl és gondokból. Viszont soka énekeltünk együtt.
smarton
2016. október 08. 11:42
Sok igazság van a cikkben. A demencia pl. nem úgy alakul ki, hogy mosolyogva süllyedünk a feledékenységbe. Másrészt nincs választás, van aki demens lesz, van, aki rákos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!