Javul Magyarországon a bírói függetlenség megítélése

2015. március 09. 12:55

Az elmúlt években fokozatosan javult a bíróságok függetlenségének hazai megítélése – legalábbis azok szerint a gyakorló jogászok szerint, akiknek tapasztalataira az Európai Bizottság kimutatása legnagyobb részt támaszkodik. Ezzel Magyarország 56. helyen áll a nemzetközi összehasonlításban.

2015. március 09. 12:55

Magyarországon az elmúlt években fokozatosan javult az igazságszolgáltatás függetlenségének a társadalmi megítélése – derül ki az Európai Bizottság által hétfőn nyilvánosságra hozott, legfrissebb „igazságügyi eredménytáblázatból”.

E „táblázat” valójában mintegy félszáz grafikonos táblázatot jelent a szöveges elemzést tartalmazó tanulmány mellett, és különböző szempontokból – például ügytípusok szerint, illetve az ítélkezési fórumok szintje szerint – veti össze az egyes uniós országok bíróságainak hatékonyságát, ügyintézési idejét, az elintézett, illetve elintézetlen ügyek mennyiségét, valamint az igazságszolgáltatási rendszer társadalmi beágyazottságát, megítélését.

Ez utóbbi szempontcsoport egyike a bíróságok függetlenségének az országon belüli megítélése, jórészt a gyakorló jogászok tapasztalatainak összegzése alapján. E tekintetben Magyarországgal szemben – az alaptörvény módosítása nyomán – a korábbi években kötelezettségszegési eljárást is folytatott az Európai Bizottság, az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye.

A mostani jelentésben található táblázat (a 47. számú grafikon) tanúsága szerint a 0-tól 7-ig terjedő skálán – ahol a magasabb szám a bírói függetlenség magasabb fokú elismertségét tükrözi – Magyarország esetében a mérőszám elérte a négyet. Ez – a 3,50 és 4,00 közötti szegmensen belül – fokozatos emelkedést tükröz a 2010 és 2012 között, majd a 2012-2013 során mért adatokban.

Kilépve az unió keretei közül, 144 ország globális összevetésében Magyarország ezzel az 56. helyen áll a bírói függetlenség megítélése tekintetében. Az EU-listán közvetlenül előtte Lengyelország, mögötte Lettország áll. Az EU-n belül a bírói függetlenség megítélése Finnországban a legjobb (6,50 fölötti értékkel), Szlovákiában pedig a legrosszabb (2,50 alatti értékkel). 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!