Vatikáni szinódus: könyveket koboztatott el Baldisseri bíboros?

2015. február 26. 16:34

Ellopatott az őszi szinódus résztvevőinek postafiókjaiból kétszáz, az egyház eddigi tanítása mellett kiálló könyvet az őszi szinódus előtt Lorenzo Baldisseri bíboros, Ferenc pápa jobbkeze, a tanácskozások főtitkára Edward Pentin Vatikán-szakértő értesülései szerint. Baldisseri azt állítja, a könyveket szabálytalanul postázták, a feladók tagadják ezt.

2015. február 26. 16:34

Lorenzo Baldisseri bíboros, Ferenc pápa jobbkeze elrendelte kétszáz, az egyház házassággal kapcsolatos, hagyományos tanítását kifejtő, öt bíborostársa által írt könyv eltávolítását a tavaly őszi szinódus résztvevőinek postaládájából – írja Edward Pentin Vatikán-szakértő magasrangú forrásokra hivatkozva. Baldisseri tagad.

 
A 2014 őszi szinódus egyik fő témája az elváltak és újraházasodottak áldozásának kérdése volt. A szinóduson Walter Kasper bíboros képviselte a „nyitás” álláspontját, ami szerint az oltáriszentség nem a tökéletesek, hanem az „úton lévők” szentsége. Kasper a vatikáni közvélemény szerint egyértelműen Ferenc pápa bizalmasa. Álláspontjával szemben több bíboros, köztük Raymond Leo Burke, akkor még a legfelsőbb vatikáni bíróság vezetője; Gerhard Müller, a Hittani Kongregáció prefektusa; Walter Brandmüller egyháztörténész írt könyvet a bevett, hagyományos tanítás védelmében, Remaining in the Truth of Christ címmel. 
 
Pentin szerint ennek a könyvnek a szinódusi résztvevők számára postázott példányait vetette ki a postaládákból Baldisseri bíboros, a szinódus titkára. Pentin forrásai szerint ugyanis a bíboros mérges lett, amikor megtudta, hogy azokat kispostázták a résztvevőknek, és kiadta utasításba, hogy a könyvek „nem érkezhetnek meg a VI. Pál terembe” (a tanácskozás helyszínére). A Kath.net szerint csak pár példány érkezett meg a címzetthez.
 
Decemberben a vatikáni szóvivő, Federico Lombardi úgy nyilatkozott, hogy nem tud semmit az egész esetről. Baldisseri ugyanakkor azt állítja, hogy a könyveket nem a vatikáni postahivatalon keresztül, hanem „szabálytalan” módon postázták, ezért koboztatta el őket. A könyv feladói tagadják ezt. Pentin úgy tudja, a könyveket megsemmisítették, miután kiszedték őket a postaládákból.
 
Pentin volt az, akinek a Walter Kasper bíborossal készült, afrikai főpapokat dehonesztálóan emlegető interjúját letagadta Kasper bíboros.
 
Számos hír jelent meg azzal kapcsolatban, hogy Baldisseri bíboros, akit Ferenc pápa nevezett ki főtitkárnak, miként manipulálta az őszi szinódust, miközben a teljes nyitottságot és a vélemények szabad cseréjét méltatta. George Pell bíboros a szinódus közben egyes hírek szerint egyszer oda is lépett hozzá, és közölte vele: abba kéne hagynia a szinódus manipulálását.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2015. március 06. 12:00
Nekem ez a Ferenc gyanús volt, és most is az.
sehogymá
2015. március 06. 11:59
Pedig olyan jó a sajtója.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!